En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

söndag 21 mars 2021

YAKISOBA

Vi har fortsatt vårt exilprojekt att pröva klassiska asiatiska rätter, nu Yakisoba.

Yakisoba är japanska för stekta nudlar. Rätten kom till Japan från Kina på 30-talet, en kopia av Choi mein. Från början var det bara stekta nudlar smaksatta med soja. Vetemjöl var dyrt därför drygade man ut rätten med strimlad kinakål. Efterhand tillkom kött och grönsaker och såsen fick fler ingredienser.


På 50-talet började små godisbutiker för barn, Dagashi, sälja yakisoba smaksatt med worcestersås, som alternativ för att minska godisintaget. Det blev mycket populärt och längs gatorna i städerna öppnades stånd som sålde nudelrätten. När ketchupen kom till Japan började gatukockarna hälla också det i nudelsåsen, då blev den ännu mer populär.


Småningom spreds maten restauranger, först i Japan och sedan runt världen. På 90-talet blev den en moderätt för alla som gillade asiatisk mat.


Grundrecepten är ganska lika överallt, med nudlar som steks med kött/mage från gris, salladslök, kål, vitlök, ingefära, vitlök och en sås med soja, socker, worcestersås och ketchup.


Vi har lånat receptet från Jennie Wallden men justerat lite, för 2.


Blanda såsen av 2 msk vardera japansk soja, Worcestersås, ketchup och 1 msk vardera socker och ostronsås.


Strimla 3 dl spetskål, skär 2 salladslökar, 1/2 röd paprika och en gul lök i fina bitar. Skölj en 1/2 burk bambuskott. Finhacka 2 vitlöksklyftor och 2 cm ingefära.


Koka sobanudlarna så de är dente, häll av och spola med kallvatten.


Skär i mindre bitar 150 g Shiitake och 200 g fläsk, gärna rimmat, inte rökt. Stek i olja i ganska varm panna så de är lätt karamelliserade, häll i skål. Lägg i nudlarna och stek så de är lite brynta och fasta, ta ur.


Hetta upp pannan, woka grönsaker, vitlök och ingefära några min i olja, lägg i kött, svamp och nudlar, värm upp.


Lägg i skål och blanda med såsen och lite chiliflingor. Servera gärna i soppskålar eller ramenskålar.


Det är lika gott med udon nudlar, ramennudlar, äggnudlar osv., helst av vete, eller linguine. Man kan använda kyckling, skaldjur, tofu och andra grönsaker som morötter, kinakål, böngroddar, champinjoner, broccoli, spenat, pak choi osv.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar