En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

måndag 31 januari 2022

BOSTON BAKED BEANS I CROCKPOT EXPRESS

Boston baked beans anses komma från Amerikas ursprungsfolk och är från början gjorda av inhemska bönor. Indianer bakade bönor med lönnsirap, men engelska kolonister använde farinsocker från 1600-talet. På 1700-talet använda man i stället amerikansktillverkad melass för att undvika brittiska skatter på socker. I Boston baked beans används en sås med melass och salt fläsk, en maträtt vars popularitet har gett Boston smeknamnet "Beantown". Numera använder man olika bönor, vanligast är små och stora vita bönor.


I USA äts maträtten ofta på thanksgiving, gärna till frukost, baserad på en myt att indianerna bjöd svältande invandrare på den. I många familjer lagas bönorna efter urmormors och urfarmors gamla recept och serveras den 4 juli.


Liknande rätt finns i England och lagas helst i ugn. Vi har som vanligt lånat Felicity Cloakes recept i Guardian.


Finhacka 250 g rimmat fläsk, bryn i pottan. Tillsätt en gul lök, 1/2 purjo och 2 vitlöksklyftor i  stora bitar och bryn försiktigt 3-5 min. Häll i 500 g torkade små vita bönor, kokande vatten 1 cm över bönorna, 2 tsk söt senap, 1 tsk salt, 2 tsk mörk sirap, 1 tsk vardera cidervinäger,  Worchester sås och oregano.


Välj beans program i 40 min, stäng av och pys, kontrollera att bönorna är klara men lite dente. Annars kör ytterligare 5-10 min. Smaksätt med salt, svartpeppar (ketchup) och grönsaksfond.


Servera tex till en rostad toast med äggstanning eller till grillat kött.


Man kan också göra Baked bean soup och från början också tillsätta tex finhackade morötter, sellerikvistar, tomatpuré/tomatketchup/körsbärstomater i burk och buljongtärningar.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar