En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

fredag 4 februari 2022

KNÅD- OCH KLADDFRITT MATBRÖD

Under pandemin har allt fler börjat baka sitt matbröd och recept på knådfria bröd har blivit mycket populära. NYT publicerade receptet för ca 10 år, av Jim Lahey, ägare av Sullivan Street Bakery, och det har sedan dess blivit NYTs mest populära matrecept någonsin. Receptet har förädlats, varierats och blivit ofantligt populärt på Internet. Ingen degmaskin, nästan ingen jäst, inget fingervarmt vatten, ingen knådning, ingen ugnsplåt, det är ett trolleri. Vi använder NYTs senaste recept version.


1. I en 3 l skål blanda knappt 8 dl vetemjöl special eller liknande, 1/4 tsk torrjäst och 2 tsk salt. Tillsätt ca 3,5 l vatten och rör om med en slickepott tills degen är ordentligt blandad och lite kladdig. Täck med plastfolie, låt vila minst 12 tim, helst 18 tim i ca 20 gr. 


2. Degen är klar när den är täckt av små blåsor. Strö ut lite mjöl på tex en stor bricka eller skärbräda, vält ut degen, strö över lite mjöl, vik degen ca 2 ggr, täck med plastfolie i 15 min.


3. Lägg mjöl i händerna, ta av plasten och forma en boll. Lägg ett bakplåtspapper på bordet och strö över lite mjöl. Lägg bollen på pappret med skarvarna i botten. Strö mer mjöl över och täck med en handduk. Lägg degen i tex ett stort durkslag. Låt vila i ca 2 tim.


4. Ca 30 min innan värm ugnen till 230 gr och ställ in en stor emaljerad gryta med lock som tål ugnsvärmen. Degen är klar när den dubblat sin storlek. Ta ut grytan, lyft i degen i pappret till grytan, skaka grytan så degen jämnar ut sig, skär några snitt, lägg på locket, ställ den i ugnen och grädda 30 min.


5. Ta ut grytan och ta av locket och kolla om innertemp är 96 gr, annars ställ in igen och grädda i 15-30 min tills brödet är vackert brunt och innertemp ca 96 gr. Ta ut, låt svalna på galler 15 min.


Den populära bakbloggaren och bakboksförfattaren Martin Johansson har flera liknande recept, också med surdeg. Se bl.a.:


Martin Johanssons knådfria surdegsbröd






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar