Det är trevligt att titta på matlagningsvideo på Youtube, tex Matgeek, Jamie Oliver, Markus Aujalay mfl. Men mattävlingar som Svts Bäst i köket och Tv4s Sveriges mästerkock gör mig deppig, det är ju bara en dokusåpa där målet är att underhålla publiken med flams och trams, tillgjorda skratt, gråt, vrål, gräl, svordomar, njutningssuckar, absolut ingen kan lära sig något om matlagning eller få ett väckt matintresse.
Men det ska erkännas att flera av deltagarna tar fram fina recept. Vi gillar David, Nazuk och Maria Turdievas torskrygg med jordärtskockspure (SvD Resor och mat 6/2 2022). Vi fuskar och skippar såserna.
Blanda 1/4 dl salt med 0,5 dl vatten, lägg i 2 st 150 g bitar torskryggar och rimma i kylen i minst 30 min, helst en timma.
Skala och koka 150 g vardera potatis och jordärtskockor. Pressa i potatispress och lägg i kastrull. Värm 1 dl crème fraîche i en annan kastrull, blanda ner 50 g smör lite i taget, häll i potatisen. Rör om hela tiden, när purén är len och fin den klar. Smaka av med salt, rivet skal från en tvättad citron, salt och svartpeppar.
Gör en gurksallad, skär 1⁄2 gurka och 1⁄4 silverlök i brunoise ca 0,7 mm, tillsätt 1⁄2 dl hackad färsk dill, 2 msk citronsaft, 1 msk olivolja, smaka upp med lite salt.
Ta ur fisken och torka av den med hushållspapper, salta och citronpeppra. Sätt ugnen på 140 grader. Värm en stekpanna med ca 50 gram smör och lite olja, stek torsken tills den fått en gyllene färg, 1–2 minuter på varje sida. Ös med smör. Låt torsken gå klart i ugnen i ungefär 8 minuter tills innertemperaturen är ca 52 grader.
Servera genast.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar