Vår nya bekantskap flapstek har blivit en favorit, billig, smakrik och lätt att grilla. Vi grillar köttet med olja, salt och peppar på låg värme (ca 125 grader) till en innertemperatur på ca 50 grader och låter den sedan vila 8-10 minuter i smörpapper. Sedan skivas den tunt tvärs fibrerna och serveras med bea eller vitlökssmör.
Vi har ett eget recept, en provensalsk potatisgratin i ugn, inspirerad av den råstekta provensalska potatisen som serveras till coeur de file.
Till 4, skär 8-9 medelstora potatisar med skal i ca 3 mm skivor och lägg dem vackert i en ugnsform, lämna ca 10x10 cm tom yta i mitten. Smält 50 g smör, riv i en solovitlök och lägg i smöret och låt puttra svagt 2-3 min, pensla över potatisen och salta. Laga i ugn 225 gr ca 40 min tills potatisen är brynt. Ta ut och låt svalna lite och pudra rejält med finhackad persilja.
Lägg skivor av grillad flapstek i mittenytan, toppa med vitlökssmör och kör några minuter i ugnen så köttet blir ljummet. I varje hörn kan man pynta med grillad tomat, champinjon eller zucchini. Riktigt fint blir det om man lägger vitlöksfrästa Harricots vert över köttet.
Njut till en god Cabernet sauvignon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar