Den här somriga rätten blev Klas Lindbergs signatur under och efter vinsten i kock-OS 2012 och den serveras fortfarande på hans restaurang Portal, låt vara i olika variationer beroende på säsong. Receptet är tydligen hemligt men vi har försökt gissa oss till hur man kan göra, till två.
Koka 400 g liten färskpotatis, eller annan skalad småpotatis, låt svalna lite.
Finstrimla en schalottenlök, finhacka 0,3 dl dill
Skär 200 g lenrimmad eller kallrökt lax i 2 cm bitar.
Glasera potatisen, värm 0,5 dl vatten i en stekpanna, tillsätt 50 g smör och snurra pannan tills det bildas en glasyr. Lägg ner den ljumma potatisen och vänd försiktigt runt i glasyren, vänd ner löken, smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Gör en smörkräm. Bryn 1 dl smör, låt det brynta proteinet i smöret vara kvar. Rör försiktigt ned 1 dl crème fraîche och 6 äggulor i det brynta smöret. Sjud på svag värme tills den tjocknat och blivit krämig, den ska bli ungefär som en majonnäs i konsistensen, smaksätt med salt och svartpeppar, låt svalna lite.
Varva potatis och lax i en cirkel på tallrikarna, lägg crèmen i mitten, toppa den med små klickar med löjrom/liten rom, smula över grovt krossade potatischips och toppa med dillvippor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar