Inspirerade av ett recept av Tarek Taylor och vårt om kyckling cacciatore lagade vi riktig bjudmat. Så här gör man till 4.
Först, mise en place.
Torrimma ca 1 kg kyckling steak med salt i ca 2 tim.
Strimla 1 stor rödlök, 3 skogschampinjoner, 1/2 purjolok, 1 röd paprika,100 g bacon och finhacka en solovitlök.
Skär i skivor 1 dl vardera italienska oliver och soltorkade tomater i olja, blanda med 1 msk hackad salvia och 1 tsk oregano.
Lös upp 1 tärning kycklingbuljong i 2 dl kokande vatten.
Riv 1,5 dl parmesan.m
Sätt ugnen på 200 gr.
Stek bacon i medelvarm panna tills hälften av fettet smält, lägg bacon i en skål.
Tillsätt smör och olja i pannan, lägg i 2 kycklingsteak i med skinnsidan ned, bryn tills de fått fin färg, vänd och bryn andra sidan, lyft över till en ugnsform. Lägg i resten av kycklingen och bryn båda sidor, lägg i ugnsformen. Halvera stora bitar och smaksätt med nymald svartpeppar.
Lägg i grönsakerna i pannan och mjukstek ca 5 min, smaksätt med salt och svartpeppar, lägg i bacon och häll på buljongen, puttra några minuter.
Blanda i oliver, tomater och örtkryddorna, häll i 1,5 dl vitt vin, koka upp och låt puttra ca 3 min. Rör i 2 dl créme fraîche, koka upp, häll i parmesen och puttra tills osten smält. Smaka upp med röd balsamvinäger, kycklingfond, salt och svartpeppar.
Häll såsen i ugnsformen så den täcker kycklingen, laga i ugn ca 15-20 min till kycklingens innertemp är 72 gr.
Koka penne eller annan pasta medan gratängen svalnar, servera till ett smakrikt italienskt vitt vin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar