En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

lördag 30 november 2024

ITALIENSK KYCKLINGGRATÄNG

Inspirerade av ett recept av Tarek Taylor och vårt om kyckling cacciatore lagade vi riktig bjudmat. Så här gör man till 4.

Först, mise en place.


Torrimma ca 1 kg kyckling steak med salt i ca 2 tim.


Strimla 1 stor rödlök, 3 skogschampinjoner, 1/2 purjolok, 1 röd paprika,100 g bacon och finhacka en solovitlök.


Skär i skivor 1 dl vardera italienska oliver och soltorkade tomater i olja, blanda med 1 msk hackad salvia och 1 tsk oregano.


Lös upp 1 tärning kycklingbuljong i 2 dl kokande vatten.


Riv 1,5 dl parmesan.m


Sätt ugnen på 200 gr.


Stek bacon i medelvarm panna tills hälften av fettet smält, lägg bacon i en skål.


Tillsätt smör och olja i pannan, lägg i 2 kycklingsteak i med skinnsidan ned, bryn tills de fått fin färg, vänd och bryn andra sidan, lyft över till en ugnsform. Lägg i resten av kycklingen och bryn båda sidor, lägg i ugnsformen. Halvera stora bitar och smaksätt med nymald svartpeppar.


Lägg i grönsakerna i pannan och mjukstek ca 5 min, smaksätt med salt och svartpeppar, lägg i bacon och häll på buljongen, puttra några minuter.


Blanda i oliver, tomater och örtkryddorna, häll i 1,5 dl vitt vin, koka upp och låt puttra ca 3 min. Rör i 2 dl créme fraîche, koka upp, häll i parmesen och puttra tills osten smält. Smaka upp med röd balsamvinäger, kycklingfond, salt och svartpeppar.


Häll såsen i ugnsformen så den täcker kycklingen, laga i ugn ca 15-20 min till kycklingens innertemp är 72 gr.


Koka penne eller annan pasta medan gratängen svalnar, servera till ett smakrikt italienskt vitt vin.







 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar