Om man lagat paella, gazpacho, tortilla de patatas, albondigas, finns det fler goda och genuina spansk maträtter. Vi provade den här grytan från Viva mat och vin, den var riktigt comida buena, här vårt modifierade recept för 2.
Koka upp 4 dl kycklingbuljong tillsammans med 0,5 g saffran och låt puttra ca 5 minuter. Häll i 2 dl Bombaris eller Arborio ris och låt småputtra under lock ca 20 min tills vattnet är slut, låt vila under lock 10 min, ta av locket och fluffa riset försiktigt.
Blanda 2 tsk rökt paprikapulver, 1 tsk salt och lite nymalt svartpeppar i en skål. Lägg ner 2 kycklinglårfiléer eller kycklingsteak, rör runt och torrmarinera.
Skär i skivor vardera 1 röd lök, röd och grön paprika och 50 g serranoskinka, finhacka 1/2 solovitlök.
Hetta upp olivolja i en stekpanna med hög kant och stek kycklingen runt om tills den fått fin färg. Ta upp och lägg i bunke.
Lägg ner lök, paprika och skinka i stekpannan och fräs några minuter tills löken är genomskinlig. Blanda ner vitlöken och 1/2 tsk timjan. Häll på 1 dl smakrikt rödvin och låt puttra tills hälften av vinet kokat bort.
Blanda i 2 dl kycklingbuljong, 2 msk vardera tomatpuré och chilisås, lägg i kycklingen. Koka upp och låt puttra ca 15 minuter till innertemp 82 gr. Ta upp filéerna och skär i skivor.
Tillsätt 2 dl créme fraîche i grytan, koka upp och blanda noga, smaka av med paprikapulver, salt och svartpeppar. Lägg tillbaka kycklingen och strö över finhackad bladpersilja/rostade mandelflarn.
Servera till riset och gärna en god Rioja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar