En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

söndag 12 januari 2014

CHILI CON CARNE ALA JAMIE

Det råder starka känslor om vilket är det äkta och bästa sättet att laga denna klassiker. Jamie Oliver har en variant som jag anpassat till lite mer USA.

Hacka och mjukstek 2 finhackade gula lökar, 4 vitlöksklyftor, 2 morötter, 1 röd paprika, 1 sellerikvist och en halv finhackad chili i lite olivolja. Tillsätt 1 kg karamelliserad köttfärs och två burkar Mutti krossade tomater. Späd med 2 hönsbuljongtärningar lösta i 2 dl hett vatten. Koka 1-2 timmar.

Smaksätt med salt, chiliflingor, kalvfond, chilisås, tomatpure och röd balsamvinäger (och kanske 1-2 dl rökig grillglaze) tills smaken är stor, syrlig och lätt het. Blanda i 2 sköljda burkar röda Kindneybönor/svarta bönor. Servera med majschips, creme fraiche, hackad persilja och riven starkost.

Vill man ha Texas style, använd (1 kg brynt högrev i bitar, koka 3 tim) mörk oxfond, tillsätt 150 g stekt bacon, 2 dl porter, 1 dl worchestersås, 100 mörk choklad i småbitar, 2 msk brunt socker, 2 tsk mald spiskummin, 1 msk rökt paprikapulver, 2 tsk mald koriander, 1/2 tsk ancho chilipulver, 2 lagerblad, 1 tsk oregano, 2 msk maizena.

Här är orginalreceptet.

http://www.recept.nu/jamie_oliver/varmratter/kottfars/jamie_olivers_chili_con_carne/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar