En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

torsdag 9 januari 2014

DEN ULTIMATA TOMATSOPPAN?

Den som googlar recept på tomatsoppa inser raskt att detta är en stor hobby bland svenskar i allmänhet och kockar. Det finns en oändlig variation, från enkel vardagsmat till subtila finkrogsvarianter. Jag har alltid avskytt tomatsoppa, den som kommer på burk, påse eller i skolmaten. Men i höstas fick vi flera fantastiska men robusta tomatsoppor, en gång på ett soppfik i Sala, en gång på en enkel kvarterskrog i Provence. Efter att ha frågat dem om tips har vi slutligen stannat för denna variant.

Finhacka 2 rödlökar, 2 morötter, 2 vitlöksklyftor och en halv chili och mjukstek i olivolja. Sätt till ca 0,5 kg mogna hackade tomater, helst körsbärstomater och en hönsbuljongtärning löst i 2 del vatten. Låt puttra i 35 minuter. Passera med mixerstaven. Det gör inget om det finns små bitar kvar.
Tillsätt 2 paket krossade tomater med basilika och litet mer stark hönsbuljong om det behövs. Puttra ytterligare 15 minuter. Spä med vatten om det behövs.

Smaksätt sedan noga med kycklingfond, 2 tsk socker, 2 msk vitvinsvinäger, eventuellt salt och chili flingor. Soppan ska vara sötsur med sting.

Servera gärna med vit bönkräm och fårostbitar. Man tar en burk sköljda vita bönor, en halv hackad vitlök och mixar till en slät pure, som späds med matlagningsyoghurt till lagom kräm. Krydda med salt och nymald svartpeppar.

Det blir extra gott om man ugnsrostar tomater och grönsaker innan soppan kokas. Zeinas recept på köket.se är mycket bra.


Jag gör dock lite annorlunda, rostar också en morot i bitar, fräser de rostade grönsakerna i 2 msk tomatpuré och 1/2 hackad chili, blandar grönsaks- och kycklingbuljong med 2 dl vitt vin och en burk Mutti krossade tomater, kokar ca 15 min, tillsätter 1-2 dl créme fraîche före mixning, smakar upp med honung, kycklingfond och salt och blandar i en burk sköljda Borlottibönor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar