Finhacka 2 rödlökar, 2 morötter, 2 vitlöksklyftor
och en halv chili och mjukstek i olivolja. Sätt till ca 0,5 kg mogna hackade
tomater, helst körsbärstomater och en hönsbuljongtärning löst i 2 del vatten.
Låt puttra i 35 minuter. Passera med mixerstaven. Det gör inget om det finns
små bitar kvar.
Tillsätt 2 paket krossade tomater med basilika och
litet mer stark hönsbuljong om det behövs. Puttra ytterligare 15 minuter. Spä
med vatten om det behövs.Smaksätt sedan noga med kycklingfond, 2 tsk socker, 2 msk vitvinsvinäger, eventuellt salt och chili flingor. Soppan ska vara sötsur med sting.
Servera gärna med vit bönkräm och fårostbitar. Man
tar en burk sköljda vita bönor, en halv hackad vitlök och mixar till en slät
pure, som späds med matlagningsyoghurt till lagom kräm. Krydda med salt och
nymald svartpeppar.
Det blir extra gott om man ugnsrostar tomater och grönsaker innan soppan kokas. Zeinas recept på köket.se är mycket bra.
Jag gör dock lite annorlunda, rostar också en morot i bitar, fräser de rostade grönsakerna i 2 msk tomatpuré och 1/2 hackad chili, blandar grönsaks- och kycklingbuljong med 2 dl vitt vin och en burk Mutti krossade tomater, kokar ca 15 min, tillsätter 1-2 dl créme fraîche före mixning, smakar upp med honung, kycklingfond och salt och blandar i en burk sköljda Borlottibönor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar