Laxrullar med
mozarellafyllning och rödlökschutney
Tre mozarellabollar finhackas, mosas med gaffel och blandas
med 2-3 finhackade vårlökar. Blandas sedan med olivolja och svartpeppar (kanske
ngt salt) så man får en god smet. Ca tre hg rökt lax i skivor läggs bredvid
varandra på ett smörpapper. Mozarellablandningen breds ut och laxen rullas
sedan som en rulltårta. Slå om smörpappret, låt vila i kylen minst 30 minuter.
Mjukstek två rödlökar i tunna skivor i rapsolja under lock.
Sätt till 1,5 matsked honung och en dl vitt vin. Koka utan lock tills dess man
får chutneykonsistens. Smaksätt med 2-3 tsk ung balsamvinäger.
Skär laxrullen i vackra bitar och lägg på tallrik, klicka chutney bredvid,
ringla lite olivolja runt, och lägg 3-5 fina droppar ung balsamvinäger runt.
Ostfyllda ravioli som
vänds i gorgonzolasås och gratineras inlindade i parmaskinka
Till fyllning blanda ungefär 2 hg keso, två hackade hårdkokta ägg, rejält
med riven parmesan, 3-4 finhackade förvällda broccolibuketter med lite
olivolja. Smaksätt med något svartpeppar (och ev. salt).
I en vanlig matberedare häll i tre medelstora ägg och 6 dl
vetemjöl special. Blanda med 5 sekunder korta pulser med lika långa pausar
tills dess en klump bildas som lossnar från insidan. Vid behov tillsätt
försiktigt någon eller några maskedar vatten. Lägg degen på något mjölat bänk
och pressa samman, sedan dela i fyra bitar. Kavla ut till en lagom stor avlång
platta som passar pastamaskinen. Kör igenom en gång, vik ihop på mitten, och
upprepa en gång för att pressa ut luft. Kör en tredje och fånga skivan. Med en
ringform, stansa ut ravioliplattor. Lägg lagom fyllning i mitten så att man kan
vika samma till en ravioli. Pressa kanterna med en gaffel och lägg på mjölad
bricka.
Mjukstek ½ finhackad gul lök i 50 g smör i en stepanna. Smält
däri 30 g gorgonzola, och ev litet vatten.
Lägg 6 ravioli i taget i kokande vatten i en stor kastrull.
När de kommer upp, ta ur dem med en hålslev och vänd dem i gorgonzolasåsen.
Bred ut två tunna skivor parmaskinka på en ungssäker liten tallrik, linda in
tre ravioli till ett fint paket. Gör så med alla ravioli.
Gratineras kort i varm ugn, toppas med granatäppelbitar.
Förvällda blomkålsbuketter
frästa med baconbitar
Lägg buketter från ett blomkålshuvud i kokande vatten, ta
upp dem när vattnet börjar koka igen. Fräst ett paket finhackad bacon i
stekpannan, och sätt till buketterna en stund. Servera gärna med diagonalt
skivade skärbönor som frästs med olivolja, pressad vitlök och ev salt. Man kan
också servera till detta en italiensk kikärtsröra, som är gjord på hemlagad
majonäs och olivolja, kryddad med mild senap, ev. salt och peppar.
Ungsstekta lammrack
med ratatouille
Skär en skalad aubergine, en zucchini och två gula paprikor
i ca 3 cm stora bitar. Lägg på ugnsplåt och rosta i 180 grader ca 20 minuter.
Vänd bitarna försiktigt när de har fått färg.
Mjukfräs en grovhackad gul lök, två hackade sellerikvistar,
en halv hackad chili och 1 dl kapris i olja. Häll sedan i en burk krossade
tomater, tre krossade vitlöksklyftor, lite färska kryddor som timjan och
rosmarin samt 2 lagerblad. Koka upp och blanda väl. Tillsätt en burk vatten,
koka sedan minst 45 minuter tills såsen reducerats till ca hälften. Smaka av
med rödvinsvinäger och ev. salt och svartpeppar. Den blir godare av att lagas
dagen före.
Putsa lammracken, skär kryss på översidan, pensla med olja
och smaksätt med krossad vitlök, salt och svartpeppar. Bryn båda sidor och
sedan ugnsstek i ca 10 minuter på 200 grader. Låt vila i minst 10 minuter, skär
sedan varje kotlett för sig.
Häll tomatsåsen över grönsakerna, blanda utan att mosa, och
servera med lammet och ev. potatismos.
Apelsinpannacotta med
grönpeppar
I vardera 6-8 plastmuggar, riv några strängar av tvättat
apelsinskal och lägg i 3-4 mosade grönpepparkorn. Lägg två gelatinblad i blöt.
Häll i saften av apelsinen i en kastrull, tillsätt 3 dl
grädde med litet vaniljsocker, 1 dl vitt vin och koka upp. Ta kastrullen av plattan, krama ur
gelatinbladen och blanda ned i grädden så de smälter. Häll upp i muggarna,
ställ i kylen minst en timme. Stjälp upp pannnacottan på tallrikar, smycka med karamelliserad
frukt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar