Många finkockar hyllar det enkla toscanska köket, särskilt bönorna. Från Jamie Olivier och andra kommer detta utsökta recept.
Vattenlägg i 12 timmar 2 pkt ekologiska borlottibönor, byt gärna vatten flera gånger för att få bort de gasbildande ämnena.
Finhacka 4 gula lökar, 4 morötter och 3 sellerikvistar och mjukfräs i olivolja i en stor gryta. Skölj bönorna noga och lägg i grytan med fräset och tillsätt 5 skalade potatisar, 4 tomater, 4 solo vitlökar och några kvistar timjan och rosmarin samt tre lagerbärsblad. Häll i kalvbuljong så allt täcks. Koka försiktigt i ca 45 min till dente. Häll av spadet men spar hälften. Ta bort kvistarna och bladen. Mixa med stav potatis, vitlök och tomater. Blanda mixen med bönorna och kvarvarande buljong. Rör försiktigt. Blanda i rejält med grovhackad persilja. Smaka av med salt och svartpeppar, en skvätt olivolja och äkta balsamvinäger.
Servera på rostat surdegsbröd eller tillsammans med grillad fisk eller lamm. Frys in överskottet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar