Många mammor bjöd familjen på fin festmat på helgen under 60-talet, min också. Hemma fick vi champinjongratinerad fläskfile med ugnsrostad potatis. Provad på barn och barnbarn fick den mer än godkänd.
Sätt ugnen på 225 gr.
Skär ca 600 g fläskfile, helst eko, i 3 cm skivor, tryck till skivorna så de blir ca 1 cm tjocka. Bryn dem rejält några i taget i smör och rapsolja i ganska hög värme. Salta och svartpeppra, lägg i smord ugnsform.
Skär 300 g skogschampinjoner och stek i smör så de blir nästan karamelliserade. Häll på ca 3 dl creme fraiche och rör ut med 2 rivna vitlöksklyftor och en msk dijonsenap (helst Reine dijon), låt puttra några minuter och smaksätt med kalvfond, svartpeppar, salt och lite vit balsamvinäger.
Häll över fäskfilen och toppa med 100 g riven lagrad herrgård, laga i ugn ca 20 min tills osten fått fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar