En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

fredag 15 november 2019

HUR MAN KARAMELLISERAR LÖK

Det är svårare än man tror att göra god karamelliserad lök. Vi har inspirerats av Marcus Samuelssons recept.

Skär några stora lökar, gula och/eller röda, i tunna skivor med den skarpaste kniven. Om du får tårar i ögonen när du skär löken, ta det inte som ett tecken av svaghet, stick ut tungan.

Hetta upp en stor tung stekpanna eller kastrull på medelhög värme, tillsätt sedan olja och/eller smör.

När pannan är varm lägg i lökskivorna, sänk värmen något och låt steka i 15 minuter utan att röra alls (inte ens titta på dem). Sedan vänd lökskivorna med hjälp av en bred spatel. stek i ytterligare 15 minuter utan att röra.

När de flesta av lökstrimlorna är djupt gyllenbruna, rör löken och sänk värme till lägsta inställningen och fortsätta att steka under omrörning då och då tills alla lökstrimlor är mörkbruna och helt karamelliserade, i upp till ytterligare15 minuter. Smaksätt med salt, lite svartpeppar, en nypa socker och kanske en liten skvätt vit balsamvinäger.


Vi äter gärna löken till hamburgare, stekt rimmat fläsk och biff Rydberg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar