En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

måndag 3 februari 2020

LÅNGSAMLAGAD LAX

Färsk lax hel file blir godast om den lagas i ugnen på 100 gr. Skölj och torka laxfilen, dela i två bitar och lägg på bakplåtspapper på plåten. Marinera med lite citronsaft och rapsolja. Låt stå i ugnen ca 30 min, kolla sedan var femte minut tills innetemperaturen är 45 gr. Ta ut och krydda med salt och svartpeppar, och färska finhackade kryddor efter smak, som dill, persilja, koriander, timjan, rosmarin etc. Servera t.ex. till tabbouleh, romsås, vitvinssås, med citronskivor etc.

En smakrik variant är misoglaserad lax. Blanda 1 msk misopasta, 1 tsk honung, 1 msk japansk soja, 3 tsk ingefära, en finhackad chili och 1/2 dl rapsolja Riv ned skalet av en citron eller lime och pressa  från halva. Glasera laxen när det är ca 10 min kvar. Strö över hackad koriander före serveringen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar