En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

tisdag 28 januari 2020

SOUPE DE PISTOU

Den provensalska nationalsoppan kan njutas överallt, i Nice eller i små historiska bergsbyar. Den kan innehålla allt möjligt, det viktigaste är många färska grönsaker som man långsamt mjuksteker och en rejäl klick pistou. Ibland kallas den gallernas minestrone. Vi hämtar som vanligt receptet från Guardians Felicity Cloakes serie How to make the perfect...och vi förenklar.

Grovhacka en gul lök och mjukstek i rapsolja på låg värme i 5 min i en stor non stick kastrull under omrörning. Tillsätt en finhackad vitlöksklyfta och 2 msk färsk finhackad timjan och stek vidare 5 min. Skär i 2cm bitar en stor mogen tomat eller hellre lika mycket mycket mogna körsbärstomater, lägg i och mjukstek 5 min. Hacka i 2 cm bitar en stor morot och en zucchini, lägg i och mjukstek vidare 10 min under omrörning. Grönsakerna ska vara ganska mjuka innan man fortsätter.

Lägg i en kartong färdiga sköljda canneloni/borlottibönor, 3 lagerblad, hett vatten som täcker och 2 tärningar kycklingbuljong. Krydda med salt och svartpeppar. Låt puttra 5 min. 

Gör pistou, lägg i en mortel 1 finhackad vitlöksklyfta, lite salt, bladen från en kruka basilka och 1 dl finriven parmesan. Tillsätt 0,5 dl olivolja. Mortla till en pasta.

Tillsätt 3 dl linguine i små bitar och 2 dl skärbönor/edamerbönor/skalade bondbönor och koka tills linguinen är klar. Smaka upp med kycklingfond, salt, en skvätt vit balsamvinäger och svartpeppar. Vid serveringen tillsätt en klick pistou i tallriken.

Servera med rostad levain. soppa




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar