England excellerar i goda äggrecept som härstammar från den klassiska frukosten. De äts nu över hela världen, ofta till lunch eller middag. Här några av våra nya favoriter.
BAKADE ÄGG MED PURJO OCH TOMAT ENLIGT GUARDIAN
Tvätta och skiva den vita delen av en stor purjo, finhacka 4 vitlöksklyftor och 1/3 chili och mjukstek 7 min i rapsolja i en sautepanna som har lock.
Grovhacka 300 g körsbärstomater och skölj ett paket borlotti/cannellini bönor. Lägg i tomater, bönor, 1 msk tomatpure, 2 tsk hackad färsk timjan och krydda med lite chiliflingor, 1 tsk socker och salt. Rör om och tillsätt 3 dl hett vatten. Mosa 1/3 av bönorna med en msk och puttra 12 min.
Smaka av med ngn skvätt kalvfond och vit balsamvinäger. Gör 4 gropar i röran, knäck 4 ägg och lägg däri, lägg på lock och koka tills vitan stelnat. Ät med rostad levain.
BAKED ITALIAN EGGS
Finhacka en gul lök och 3 vitlöksklyftor i olivolja i en lite non stick kastrull. Tillsätt en burk krossade tomater, 1 msk tomatpure, lite chiliflingor och salt, puttra tomatsåsen i ca 30 min. Smaka av med salt, peppar och en skvätt röd balsamvinäger.
Värm ugnen till 200 gr, häll upp såsen i en liten ugnsfast form, gör 4 gropar och lägg ägg däri. Täck med riven parmesan. Baka i ugnen 12-15 min tills vitan stelnat, pynta med lite riven basilika och ät med ost och levain.
SHAKSHUKA
Baka ägg i grönsaksröror gör man också i hela Nordafrika och Mellanöstern, den mest populära är från Ottolenghis kokbok Jerusalem. Vi har lagt till lite i receptet för att få den mer matig.
Grovhacka en liten gul och en röd lök och finhacka 2 vitlöksklyftor, mjukstek i rapsolja och 2 msk tomatpure ca 10 min tills löken är nästan genomstekt. Lägg i 2 röda paprikor i 2x2 cm bitar och mjukstek ytterligare 5 min. Häll i en och 1/2 burk Mutti krossade tomater, smaksätt med salt, 1 tsk paprikapulver, en försiktig nypa chiliflakes, torkad koriander och spiskummin och låt småkoka 10 min. Smaka av med en skvätt kalvfond och röd balsamvinäger. Häll i en 1/2 burk sköljda kikärtor.
Häll i ugnsfast form, gör gropar i röran och lägg i 4-6 ägg. Baka i ugnen 6-8 min tills vitan stelnat men gulan är krämig. Toppa med färsk hackad koriander eller persilja. Servera till fullkornsbulgur eller annan fröblandning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar