En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

lördag 8 februari 2020

DEN MYTISKA POTATISPUREN

Det påstås att en kock kan bli världsberömd på en enda maträtt, och det blev Joël Robuchon på sin potatispure som först serverades för 40 år sedan. Den är inte nära släkt med potatismos, potatisstomp eller pressad potatis. Så här gör man.

Koka ca 1 kg fin potatis med 10 g salt per liter i 25 min, häll av, låt svalna något och skala sedan. Mosa potatisen i en grönsakskvarn eller med en potatispress (aldrig mixer, då blir puren seg). 

Lägg puren i en kastrull på låg värme, rör kraftigt hela tiden med en trägaffel, efter en stund, tillsätt stegvis i mindre bitar 150 g rumsvarmt smör. Tillsätt sedan varm mjölk en dl i taget och blanda med visp tills puren är nästan rinnande. Vispa ytterligare ca 5 min.

Pressa puren genom en sil och smaka av noga med salt och lite svartpeppar. Servera till grillad hälleflundra, krabbkaka eller annat lyxigt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar