En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

tisdag 4 februari 2020

LIMABÖNOR PÅ MÅNGA SÄTT

Limabönan är en favvo hos många matglada och älskas överallt, kallas Greek Gigantis, Provensbönor m.m.

Wikipedia skriver att limabönor, även månböna, kommer från Sydamerika. Den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdahl ansåg att limabönor skulle ha odlats redan för 4 000 år sedan bland yeziderna i det så kallade Kurdistan, vilket var hans främsta argument för att färder över Atlanten skulle ha ägt rum långt före Leif Eriksson och Columbus. Yeziderna får dock inte äta dessa bönor då traditionen säger att påfågelhanar, som representerar deras högsta gudom, tappar sina fjädrar av limabönor. Denna iakttagelse kan bygga på det förhållandet att limabönor innehåller ämnen som vid matsmältningen bildar det mycket giftiga ämnet vätecyanid (blåsyra). Stora vita bönor och limabönor lär vara samma böna.

Torkade limabönor kan vara svårt att få tag i men påsar från Sevan finns ofta i stora ICA affärer.

Blötlägg i 3 gånger mer vatten i 10-12 timmar, byt gärna vatten några gånger. Skölj och koka 50-60 min med salt, hackade morötter, gul lök, vitlök och grönsaksbuljongtärning, kolla ofta, de får inte koka sönder, skumma av vid behov. Låt svalna i buljongen. Frys in bönor som inte används.

Gigantis lagas i en tomatsås med en finhackad gul lök och 2 vitlöksklyftor, 1 burk krossade tomater, 1 msk tomatpure som smaksätts med salt, oregano och timjan, röd balsamvinäger och en liten skvätt kalvfond.

Southern style, sautera bacon, hackad gul lök, vitlök och röd paprika, blanda med bönorna och smaksätt med salt, chiliflingor, socker och en liten skvätt kycklingfond.

Bönröra eller dip, mixa bönorna med riven vitlök, blanda ut med crème fraîche/olivolja och smaksätt med salt, svartpeppar/chiliflingor och citronsaft. Servera till kött, fisk eller pasta.

Limabönsoppa, sautera en gul/purjolök och vitlök, häll i hälften av bönorna i varm kycklingbuljong, mixa slät, lägg i löken och spenat och koka fem minuter, spä vid behov, smaka upp med salt, lite harissa/chiliflingor, vit balsamvinäger och kycklingfond. Lägg i resten av bönorna. Soppan blir extragod med knaperstekt panchetta.

Provensalsk böngryta, hacka grovt gul/röd lök, vitlök, röd och grön paprika, champinjoner, strimlat fläsk eller nöt, sautera tills mjukt, spä med kalvbuljong, en burk körsbärstomater och koka 20 min. Lägg i bönorna, tillsätt majsenamjöl, smaksätt med citron, salt, svartpeppar och toppa med finhackad persilja,

Örtmarinerade bönor, lägg i en lagom ca 4 dl burk med lock 2 tunt skivade vitlöksklyftor, 1/2 tsk dragon, 1 tsk oregano, lite chiliflakes och 1 1/2 tsk salt. Koka upp drygt 1 dl vit balsamvinäger tillsammans med 1 dl vatten och häll i burken. Blanda ordentligt, lägg i en burk avrunna bönor, häll på raps/solrosolja så det nästan täcker, rör om och provsmaka. Krydda mer om det behövs. Låt det sta kallt ett dygn innan bönorna avnjuts.

Chile sin carne, gör en smakstark chili med lök, vitlök, chili, krossade tomater, tomatpure, fond, salt, oregano, lagerblad, ev. vegofärs, röd balsamvinäger m.m. och lägg i limabönorna och värm. 


Limabönor med parmesan, sautera finstrimlad purjo vita delen och två vitlöksklyftor, häll i lite kalvfond, smaksätt med salt, timjan, svartpeppar och vit balsamvinäger, toppa med grovriven parmigiano. 

Prova Fasole, rumänsk bönröra, se https://zeinaskitchen.se/fasole-batuta/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar