Denna heta sommar längtar men efter sval lunch. Vi har prövat olika svenska och utländska recept och blandat det bästa från många, en andalusisk variant.
Hacka 1/2 rödlök, 2 vitlöksklyftor, 2/3 skalad gurka, 1/3 skalad zucchini, 1 röd paprika, 1/2 gul paprika, 2 dl basilika, spar lite till garnering (inkl tomat), lägg resten i mixern. Tillsätt 2 burkar hela tomater, 0,5 dl olivolja, 3 msk citronsaft, 1,5 msk röd balsamvinäger, 2 msk kalvfond, 2 msk tomatpuré och 1 msk honung. (Det blir extra gott om grönsakerna får marinera i kylen några timmar).
Mixa tills soppan är nästan slät, spä med vatten tills lagom soppigt. Smaksätt med salt och lite chiliflingor, kyl ned.
Toppa gärna med tex kräftstjärtar, riven fetaost, hemlagade krutonger etc och servera till levain eller annat gott bröd.
Hemlagade krutonger, skär några skivor surdegsbröd i tärningar utan kant, värm olivolja i en stekpanna, lägg i krutongerna och en smashad vitlöksklyfta, tillsätt lite flingsalt, rosta till de är lätt bruna, ta bort vitlöken, låt svalna på hushållspapper.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar