En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

torsdag 13 april 2023

AMERIKANSKA HAVREKAKOR

När McVities minskade innehållet i havrekakorna Hobnobs från 300 till 255 g och höjde priset fick vi nog av utsugarna och letade efter kakrecept första gången i vårt långa liv. Som ofta hittade vi det mest intressanta hos systrarna Eisenman. De skriver ”Amerikanska havrekakor är nog de godaste kakorna vi vet. Och dessa var också en stor favorit hos många av våra stamgäster när vi drev The Cookbook Café.  Den söta,  sega men ändå krispiga kakan med smak av kanel och russin tillsammans med de knapriga valnötterna, himmelskt goda.”


Värm ugnen till 175 gr.


Vispa 200 g rumsvarmt smör, 1 dl strösocker och 2 1/2 dl farinsocker tills poröst, vispa i 1 ägg och 2 msk vatten.


Blanda 2 dl vetemjöl, 1 tsk kanel, 1 tsk vaniljsocker, 1 kryddmått salt och 1/2 tsk bikarbonat och rör i äggblandningen till en jämn smet. Tillsätt försiktigt 7 dl havregryn, 2 dl russin och 2 dl grovhackade valnötter (kan ersättas med hackad nötfri choklad) .


Forma en rulle på ca 4 cm i omkrets, skär ca 1 cm skivor och forma kakor på bakplåtspappret, inte för tätt. Grädda i 14 min, ta ut kakorna när det fortfarande är mjuka, låt svalna på plåten och lägg dem sedan på ett galler tills rumsvarma. Håller länge i kylen och kan frysas.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar