Svartrötter gillar vi men de är ofta svåra att få tag på. Det här goda receptet hittade vi i Allt om mat men som vanligt med potatisgratäng behövde vi höja värmen och dubbla tiden i kastrull och ugn för att få potatisen genomkokt. Vi har justerat receptet lite, till 4.
Skala och skär 650 g fast potatisen i tunna skivor. Skala och skär 350 g svartrötter i skivor på snedden (använd handskar). Skala och skiva tunt 1 gul lök och finhacka 1 solovitlök. Riv 2,5 dl lagrad hårdost tex herrgårdsost, gruyere.
Mjukstek lök och vitlök i 1 msk smör i en kastrull i 4-5 min. Tillsätt potatis, svartrötter, 2 dl créme fraîche, 4 dl mjölk, 1,5 tsk salt och svartpeppar, rör om och koka upp. Låt sjuda försiktigt under lock i ca 20 min, så att potatisen blir mjuk men inte genomkokt.
Lägg hälften av potatis, svartrötter och mjölk i en smord ugnsform. Strö över hälften av osten. Häll på resten av potatisen, svartrötter och mjölk och strö över resterande ost. Grädda mitt i ugnen i 200 gr i ca 35 min och kolla om potatisen är klar. Annars täck med alufolie och kör 20-30 min längre, se till att osten inte bränns.
Låt vila minst 1 timme innan servering till tex benfria marmorerade fläskkotletter från utegrisar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar