I småbyarna runtom departementet Var i Sydfrankrike kunde man ofta njuta billig lunch av vitfisk snabbstekt i olivolja med lokala smaksättare. Så här fixar vi det i novembermörkret, till 2.
Låt torsken bli rumsvarm och torr, rimma med lite salt på båda sidor ca 30 min.
Finhacka 50 g lardons/bacon, 1/2 solovitlök, 1/2 dl vardera fina gröna oliver och soltorkade tomater, 1 msk vardera slätbladig persilja och kapris.
Häll 0,5 dl olivolja i en liten stekpanna, lägg i bacon och stek tills lätt brynt. Lägg i vitlök, oliver, tomater och kapris och mjukstek några minuter, häll i bunke.
Torka av saltet från torsken. Värm upp olivolja pannan tills ganska het, lägg i torsken och stek snabbt ena sidan. Vänd fisken och lägg i smaksättarna, ös över olja och smaksättare till innertemp 55 gr. Toppa med persiljan, servera till tex Bagarens potatisgratäng, se vårt recept.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar