Efter väntat i 40 min i ösregn på höstlovet fick vi äntligen prova Sveriges bästa burgare. Vi var överens, det var absolut värt mödan för något lika bra har vi aldrig hittat under alla provsmakningar vi gjort med barnbarnen på Stockholms olika lyxburgarhak. Många gissar att det beror på Funkys excellenta crust/stekyta och en bra balans mellan övriga ingredienser. Säkert bidrar också extremt bra råvaror, särskilt en supergod brioche och fantastisk mixad ganska grovmald lagom fet färs och inte för mycket kladdiga såser som tar över köttsmaken.
Vi fick ju chansen att stå utanför under lång tid och kolla hur de fyra jobbade inne i den lilla foodtrucken. Vi såg det här.
Innan förbereder Funkyfolket finhackad rödlök som troligen gjorts mildare genom att ligga en stund i hett vatten (och troligen smaksatt med lite socker, salt och äppelcidervinäger som gör löken lättpicklad). De fixar någon hemlig sås som troligen innehåller bla majjo, chilisås, lite amerikansk söt senap och okända kryddor. De har också förberett chilisås och hackad gurka som ser ut som hemgjord bostongurka.
Stekaren smashade 20 köttpuckar hårt en gång högst ca 1 cm tunn på en stekhet häll med ytterst lite olja och saltade och svartpepprade rejält. Efter vändningen lade han på två skivor smältost av okänt märke och stekte tills den precis smält (hällen är så varm att osten smälter från undervärmen).
Montören rostade samtidigt en rejäl yta på brödet vände halvorna uppåt. När burgarna är nästan klara preppar han brödet. På underbrödet brer han på en liten klick majjosås och sprider ut ca 1/2 msk rödlökshack. Sedan läggar han på burgarna, lägger lite chilisås och gurka på osten och monterar på brödlocket. Blixtsnabbt levereras sedan burgaren i papper till kunden som står utanför.
Vi har kollat på hundratal foto på deras cheeseburgare på nätet och det ser ut som ingredienserna varierar över tid, bla tycks man ibland ha toppat med en supersmal tomatskiva.
Vi provlagade en copycat med Jureskogs burgarfärs, Heinz chilisås, sås blandad med 3/msk Hellmans, 1 msk chilisås, 1 tsk söt senap, 1 krm vardera vitlökspulver och paprikapulver, dyraste cheddarosten med paprika och chilii från Willys, Garants brioche samt Felix bostongurka. Vi preppade i förväg, värmde en Scanpanna högre än någonsin, maxade köksfläkten och härmade Funkyfolket.
Briocherna rostades först i medelvarm panna och fick vila.
Vi gjorde runda köttbollar 110 g utan att pressa ihop färsen. När pannan var het åkte bollarna i och när det fräste och rök om dem smashade vi, man fick ta i ordentligt för att få dem tunna, de blev ojämna i kanterna och så ska de vara. De saltades och svartpepprades, och efter någon minut var det fin crust på ena sidan och burgaren vändes, kryddades och 2 ostskivor lades ovanpå i kryss. Briocherna preppades, botten med majjosås och rödlök. Efter en kort stund hade osten smält och burgarna flyttades snabbt till brödet, på osten breddes 1/2 msk chilisås och 1/2 msk bostongurka. Burgaren monterades och lades i 1/2 ark ugnspapper.
Det osade rejält trots max köksfläkt, glasögonen täcktes av stänkflott och luftrenarna gick i spinn och visade röd varning. Det var det värt, Smashburgaren blev nog lika bra som Funkys legendariska cheeseburger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar