En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

lördag 11 november 2023

BRÖDERNA Ms VITVINSKOKTA BLÅMUSSLOR I YSTAD

När restaurang Havsnära i Ystad hade vinterstängt sökte vi en restaurang med musslor och fann bröderna M i närheten. Där satt alla gäster och käkade pizza men de lovade fixa musslor till oss. De vinkokta musslorna var de godaste vi ätit på länge, bättre än i Provence. När vi gav beröm till kyparen sa han att många sagt samma sak, bättre än i Frankrike. 


Trixet var nog dagsfärska stora musslor och en excellent vinsoppa. Så här försöker vi härma, till 2, med vildfångade musslor från Ersson, det blev nästan lika gott.


Skölj och rensa 1 kg musslor och släng trasiga och öppna som inte stänger sig.


Finhacka och mjukstek i olivolja 1 schalottenlök och 1/2 solovitlök i en stor kastrull. Tillsätt 2 dl vitt oekat vin,1 msk kycklingfond/skaldjursfond, 2 msk smör, 1 msk citronsaft, 1 timjankvist, 1 lagerblad, 1 krm saffranspistiller och lite hackad chili/chiliflingor, koka några minuter så att den råa vindoften försvinner. Lägg i musslorna, koka rejält några minuter med lock och rör ibland tills musslorna öppnat sig, släng stängda. 


Sila soppan till en annan kastrull utom det sista som kan innehålla sand och skalrester och men låt musslorna vila i den stora kastrullen. Reducera soppan något så den blir stark och tillsätt 1 dl créme fraîche, koka upp och låt puttra 2-3 min, smaka upp med fond, citronsaft, chili och salt. 


Lägg upp musslorna i 2 djupa skålar, strö över lite finhackad färsk bladpersilja (gräslök och/eller dragon), häll över den varma soppan och rör om så att musslorna blir varma.


Servera gärna med frites eller vitlöksrostad baguette och god chiliaioli.


Det blir kanske ännu godare med hjärtmusslor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar