I USA och Storbritannien bjuder man gärna förkylda, vintertrötta, dystra, bakfulla och andra behövande på kycklingsoppa, som anses ha närmast läkande och tröstande egenskaper. Man kan läsa mer om nyttan i böckerna ”Chicken soup for the soul”. Alla har sina favoritrecept som givetvis utgår från en hemlagad fond, vi använder Julia Moskins recept.
Vi gör fonden genom att koka kycklingklubbor eller hel kyckling tillsammans med hackade grönsaker som morötter, palsternacka, lök, vitlök, selleristjälk, svamp mm som bryns med tomatpuré och olivolja. Vattnet hälls på och kryddas med svartpeppar och salt med 1 % av totalvikten, kycklingen kokas tills köttet lossnar från benen ca 1-1,5 tim, låt sedan svalna i fonden. Den silas av och sparas till soppa, kycklingköttet används till soppa, sallad och bryns ibland snabbt med rub, grillkrydda etc.
Till vår magiska soppa grovhackas 1 morot, 1/2 rödlök, 1/2 röd paprika, 1 dm purjo, 1 dm selleristjälk, 4 bruna champinjoner, 1/2 solovitlök som bryns i nonstick kastrull 5 min tillsammans med 2 msk tomatpuré. Häll på 1 l fond och vatten, smaksätt med persiljestjälkar, saften ev en lime, 2 tsk paprika, 1 tsk timjan, salt, svartpeppar och 2 lagerblad, koka i 8 min.
Bryn snabbt munsbitar av kyckling, tex en bröstfile, i olivolja, krydda med lite rub.
Häll i 4 dl småpasta, tex gnocchi, maccaronetti, strozzapreti, koka dente enligt paketet. Tillsätt kycklingen, 1 msk créme fraîche, 2 dl majs (små broccolibuketter) och koka upp. Smaka av med salt, svartpeppar och kycklingfond. Toppa med hackad bladpersilja, servera och känn dig upplyft.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar