I tidningen nyligen hade Myllymäki ett kul recept på gratäng som blev gott, vi lagade den tillsammans med fläskkarré och en lökchutney, till 4.
Skär ca 400 g fläskkarré i 2 tjocka skivor, låt torka och bli rumsvarma.
Grovhacka 1 rödkök och 3-4 bruna champinjoner, skala ett syrligt äpple och skär i 1 cm kuber.
Sätt ugnen på 225 gr, rosta 2 solovitlökar på ugnsfat tills de blir mjuka, ca 20 min. Pressa ut lökarna och mosa, blanda noga med 1 dl créme fraîches, tillsätt ytterligare 1 dl créme fraîches.
Tvätta 1 kg fin Amadine potatis med skal (eller skala fast potatis), skär i ca 1 cm skivor och lägg i ugnsform, pensla över lite olivolja och salta, rosta i ugnen ca 10 min, sätt ned till 180 gr och rosta 15 min eller tills potatisen börjar få färg. Ta ut och vänd potatisen, ljumma créme fraîchesröran och häll över, ställ in i ugnen ca 10 min till. Ta ut gratängen och toppa med bitar av chèvre och lite svartpeppar, låt gå i ugnen till osten börjat smälta. Ta ut gratängen, strö över finhackad persilja och timjan och låt vila.
Krydda fläskskivorna med chicken and pork rub och salt, bryn på båda sidor i het panna tills fin färg. Lägg fläsket i ugnsform och ställ i ugnen tills innetemp 70 gr, låt vila.
Mjukstek lök och champinjoner i smör tills lätt brynta, tillsätt äppelbitarna, salta och peppra, häll i en skvätt cider eller äppelmust, låt puttra 2-3 minuter.
Skär fläsket i 1 cm skivor, lägg på fat och toppa med den varma lökmixen. Servera med gratängen och kall öl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar