Detta är en gammal men fantastisk rätt som passar till buffé och varma sommarkvällar, och uppskattades även av yngre generationer.
Placera 0,8-1 kg laxfile i en eldfast form med skinnet uppåt. Sätt ugnen på 160 grader.
Koka upp 2 dl vatten, 1 skivad lök, 1 morot i slantar, 30 g salt, 3 lagerblad, 12 kryddpepparkorn, 6 vitpepparkorn, 2-3 dl vinäger (röd eller vit), 1 fiskbuljongtärning, 1/2 citron i skivor, 1 knippe dill och 1 gelatinblad.
När buljongen kokar och tärningen är löst häll den över laxen. Tillaga laxen i ugnen i ca 15-20 minuter, innertemperaturen ska vara ca 48- 50 grader. Låt laxen svalna i spadet och förvara i kylen, den är godast dagen efter.
Servera till kokt nypotatis och en fräsch grönsallad.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar