En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

torsdag 13 november 2025

INKOKT LAX MED VINÄGER

Detta är en gammal men fantastisk rätt som passar till buffé och varma sommarkvällar, och uppskattades även av yngre generationer.

Placera 0,8-1 kg laxfile i en eldfast form med skinnet uppåt. Sätt ugnen på 160 grader.

Koka upp 2 dl vatten, 1 skivad lök, 1 morot i slantar, 30 g salt, 3 lagerblad, 12 kryddpepparkorn, 6 vitpepparkorn, 2-3 dl vinäger (röd eller vit), 1 fiskbuljongtärning, 1/2 citron i skivor, 1 knippe dill och 1 gelatinblad.


När buljongen kokar och tärningen är löst häll den över laxen. Tillaga laxen i ugnen i ca 15-20 minuter, innertemperaturen ska vara ca 48- 50 grader. Låt laxen svalna i spadet och förvara i kylen, den är godast dagen efter.


Servera till kokt nypotatis och en fräsch grönsallad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar