En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

torsdag 13 november 2025

STEKTA FLÄSKKOTLETTER MED LÖKSÅS

Det är var favvo helgmiddagen för oss hungriga tonårsbröder på 60-talet, den är lika god idag men ganska sällsynt. Vi gör en variant av mammas recept så här till 2.

Sätt ugnen på 50 gr.


Skiva 2 gula lökar och hacka 1/2 solovitlök


Låt 2 rejäla kotletter med ben bli rumsvarma och torra, skär snitt i kanterna, salta och svartpeppra, stek i varm panna med smör och olja tills de blir väl brynta med innertemp 65 gr, lägg i ugnsform och sätt i in ugnen.


Stek kalla skivade potatisar i den varma pannan i kotlettoljan tills frasiga, salta svartpeppra, lägg i ugnen bredvid kotletterna.


Stek löken i olja och smör i pannan tills de är karamelliserade, salta och svartpeppra, tillsätt 1/2 tsk vardera dragon och timjan. Häll i 1 msk tomatpuré och fräs en stund.  Blanda i och värm upp 2 dl créme fraîches, låt puttra några minuter, smaksätt med 1/2 msk vardera japansk soja och kalvfond. Smaka upp med salt, peppar och en skvätt vit balsamvinäger.


Häll såsen över kotletterna och servera till ett fruktigt och fylligt rödvin.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar