Det är var favvo helgmiddagen för oss hungriga tonårsbröder på 60-talet, den är lika god idag men ganska sällsynt. Vi gör en variant av mammas recept så här till 2.
Sätt ugnen på 50 gr.
Skiva 2 gula lökar och hacka 1/2 solovitlök
Låt 2 rejäla kotletter med ben bli rumsvarma och torra, skär snitt i kanterna, salta och svartpeppra, stek i varm panna med smör och olja tills de blir väl brynta med innertemp 65 gr, lägg i ugnsform och sätt i in ugnen.
Stek kalla skivade potatisar i den varma pannan i kotlettoljan tills frasiga, salta svartpeppra, lägg i ugnen bredvid kotletterna.
Stek löken i olja och smör i pannan tills de är karamelliserade, salta och svartpeppra, tillsätt 1/2 tsk vardera dragon och timjan. Häll i 1 msk tomatpuré och fräs en stund. Blanda i och värm upp 2 dl créme fraîches, låt puttra några minuter, smaksätt med 1/2 msk vardera japansk soja och kalvfond. Smaka upp med salt, peppar och en skvätt vit balsamvinäger.
Häll såsen över kotletterna och servera till ett fruktigt och fylligt rödvin.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar