Alla bondbönssoppsrecept innehåller mixade bönor, utom i Baskien.
I vår kokbok skriver man: ”People born in Araba (especially around Vitoria) are known as babazorro, which means “sack of beans” in Basque. It can be used affectionately or more pointedly as a term for a rustic, poorly bred country person. Fava beans once held a stigma as poor people’s food and were meagerly enjoyed with a corn talo (flatbread; see here) when meat and white bread were unavailable.”
Soppan är dock delikat, så här gör man.
Tina ca 450 g frysta bondbönor (och ta bort skalen).
Finhacka och fräs 100 g bacon/rimmat fläsk så fettet smälter i en nonstick kastrull.
Gör en softritto, finhacka 1/2 stor gul lök, 4 cm vit purjo, 1 liten morot, 1 medelstor potatis,1 liten kvist selleri och 2 vitlöksklyftor, lägg i kastrullen med bacon och mjukstek ca 6 min.
Tillsätt 1 l fläsk- och grönsaksbuljong och puttra i 10 min. Tillsätt bondbönorna och puttra i 2 min, smaksätt med lite chiliflingor, fond och vit balsamvinäger.
Toppa med finskuren salladslök och servera med levain eller krutonger.
Det går lika bra att använda frysta franska flaegolets bönor från Picard. soppa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar