Vi har hemgravat lax flera gånger men det har aldrig blivit gott. Av goda vänner har vi fått deras släktrecept, och det blev bättre än köplax.
Halvera 1 kg lax med skinnet kvar, gör rent och torka.
Blanda 1dl socker, 1/2 dl salt, 2 msk krossad vitpeppar. Hacka ca 1,5 dl färsk dill.
Lägg lite dill och kryddblandning i botten på en form. Lägg i halva laxen med skinnsidan nedåt. Lägg på dill och kryddblandning. Lägg på andra halva laxen med skinnsidan uppåt. Lägg på dill och kryddblandning.
Låt stå några timmar i rumstemperatur med tyngd och plastfolie på. Ställ in i kylen på kvällen.
Dag 2 - vänd
Dag 3 - vänd
Dag 4 - vänd
Dag 5 - skrapa av kryddor och klappa torrt, njut direkt, nu för tiden kan man äta den odlade laxen utan att hetta upp eller frysa.
Vi åt med potatis, låtsasstuvad med crème fraîche, dill, salt och svartpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar