En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

fredag 25 mars 2022

ZITI AL FORNO - PASTAGRATÄNG MED SALSICCIA

”Ziti byggde denna vackra kropp." Så borde det kanske stå på Tony Sopranos t-tröja, skrev DN. Den napolitanska gratängen med ziti pasta var en av Carmelas paradrätter. Vårt recept är enklare och mindre fett, till 4 personer.

Koka drygt 300 g/5 dl penne/ziti dente enligt förpackningen och spola av. Riv 2 dl parmesan.

Blanda 150 g köttfärs med 1 ägg, 1 dl riven Reggiano parmesan, 1 riven vitlök och fint hackad persilja/salvia samt salt. Forma små köttbullar i körsbärsstorlek och bryn dem. Eller Bryn 2 dl köpta små delikatessköttbullar.

Ta av skinnet på 2 färska salsiccia korvar och skär i småbitar. Hacka och bryn i olja vardera 1/2 gul lök och solovitlök tillsammans med  salsicciabitarna och 2 msk tomatpuré. 

Tillsätt 3-4 dl Mutti passata, 1 dl vitt vin, 2 msk kalvfond, koka upp och puttra 5-10 min, smaksätt med basilika, oregano, salvia, lite honung, salt och svartpeppar.

Varva tomatsås, pasta, småköttbullar och 2 dl riven parmesan i en ugnsform. Toppa med pasta och 1 pkt mozzarella i tunna skivor, grädda i 200 gr i cirka 10-15 minuter.

Vår egen specialvariant med kycklingbröstfile och grönsaker:

Koka pastan dente och spola av. Riv 2 dl parmesan.

Skär i bitar 1/2 gul lök, 1 solovitlök, 2 avskinnade salsiccia och 1 kycklingbröstfilé och bryn försiktigt i olja med 2 msk tomatpuré. Skär i bitar 12 körsbärstomater, 1 dm zucchini och 4-5 bruna champinjoner, lägg i och bryn försiktigt.

Blanda i ca 3-4 dl Mutti passata, 1 dl vitt vin, 2 msk kalvfond, koka upp och låt såsen puttra 5-10 min, smaksätt med 1 dl halva italienska oliver, lite röd balsamvinäger, basilika, salvia, oregano, lite honung, salt och nymald svartpeppar.

Varva sås, pasta och parmesan i en ugnsform. Toppa med pasta och 1 pkt mozzarella i tunna skivor, grädda i 200 gr i cirka 10-15 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar