Ungdomens lyxmiddag är nu nostalgisk matlagning för pensionärer, men numera behövs inte alltid plankorna. Så här gör vi till 2.
Sätt på grillen i ugnen, låt 2 skivor biff eller entrecote bli torra och rumsvarma. Olja en stor ugnsform.
Gör duchesspotatis. Koka 1/2 kg potatis, häll av och låta ånga av en stund, mosa med potatispress/potatisstomp, tillsätt 3 msk smör och 1 äggula, smaksätt med salt och svartpeppar, vispa försiktigt så moset blir mjukt men inte rinnigt, spä med lite créme fraîche om det behövs, håll varmt.
Stek 2 baconskivor och 2 hg haricots verts tills de är lite mjuka, salta och svartpeppra, linda in bönorna i bacon i 4 knyten, håll varmt.
Halvera 2 tomater, olja dem, strö över lite finhackad schalottenlök, salt och svartpeppar. Lägg tomathalvorna i hörnen på plankformen, gör kulor av potatismoset med 2 skedar (eller spritsa) och lägg runt kanterna i formen.
Salta och svartpeppra köttskivorna, stek i baconfettet i het panna 1-3 min så de blir rejält brynta men röda i mitten.
Lägg köttet i ugnsformen och baconknyten ovanpå, grilla i ugnen ca 10 min tills potatisen är lätt brynt.
Strö över lite hackad bladpersilja, klicka lite bearnaisesås eller saint agurcreme på köttet, njut till gott rödtjut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar