En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

söndag 28 januari 2024

PLANKSTEK UTAN PLANKA

Ungdomens lyxmiddag är nu nostalgisk matlagning för pensionärer, men numera behövs inte alltid plankorna. Så här gör vi till 2.

Sätt på grillen i ugnen, låt 2 skivor biff eller entrecote bli torra och rumsvarma. Olja en stor ugnsform.


Gör duchesspotatis. Koka 1/2 kg potatis, häll av och låta ånga av en stund, mosa med potatispress/potatisstomp, tillsätt 3 msk smör och 1 äggula, smaksätt med salt och svartpeppar, vispa försiktigt så moset blir mjukt men inte rinnigt,  spä med lite créme fraîche om det behövs, håll varmt.


Stek 2 baconskivor och 2 hg haricots verts tills de är lite mjuka, salta och svartpeppra, linda in bönorna i bacon i 4 knyten, håll varmt.


Halvera 2 tomater, olja dem, strö över lite finhackad schalottenlök, salt och svartpeppar. Lägg tomathalvorna i hörnen på plankformen, gör kulor av potatismoset med 2 skedar (eller spritsa) och lägg runt kanterna i formen.


Salta och svartpeppra köttskivorna, stek i baconfettet i het panna 1-3 min så de blir rejält brynta men röda i mitten.


Lägg köttet i ugnsformen och baconknyten ovanpå, grilla i ugnen ca 10 min tills potatisen är lätt brynt.


Strö över lite hackad bladpersilja, klicka lite bearnaisesås eller saint agurcreme på köttet, njut till gott rödtjut.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar