Rårakor är favvomat, vi äter dem gärna till lax och rom men inte ofta till fläsk. Nu har vi upptäckt att det finns några förbättringar som kan göras i receptet, genom att följa Markus Aulaya på Youtube. Så här gör vi nu.
Lägg 100 g smör i en kastrull på låg medelvärme ca 30 min till smöret klarnat (Ghee), dvs ts bort skummet och låt vattnet dunsta tills smöret är helt klart.
Riv 800 g fast potatis på medelstora rivhål och lägg på en handduk. Häll på salt, blanda och låt saltet dra ur vatten ca 15 min.
Vrid ur vattnet noga och lägg potatisen i en skål. Häll i 3 msk klarnat smör och blanda om.
Värm 2 stora stekpannor till något hög medelvärme (8/10), häll i lite rapsolja, bred ur rivpotatisen och forma 2 fina rårakor.
Finhacka 1/2 rödlök och lägg i isvatten. Hacka 200 g kallrökt lax och forma bollar med sked. Forma några créme fraîche bollar, skär några citronklyftor, lägg upp tillbehören på fat, lägg på lite dill på laxen.
Låt rårakorna steka ca 15-20 min, pressa ned potatisen och droppa på lite smör då och då, tills undersidan är fint brynt, vänd försiktigt och stek andra sidan ca 10 min. Kolla att potatisen är mjuk, krispig och lagom salt. Spar det klarnade smöret som blir över.
Lägg upp på tallrik och montera tillbehören, njut till lite gott kallt vitt vin.
Aulayas video: https://youtu.be/7HU_6SbGbFs?si=eWcMCorB1Txo0WIT
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar