En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

fredag 26 januari 2024

SICILIANSK PASTA ALLA NORMA

Sicilien är inte bara Cosa Nostra, maffiabyn Corleone och Etna, där finns fina matraditioner som skiljer sig från övriga Italien. En av de mest kända och älskade rätterna är pasta alla Norma, den sägs vara uppkallade efter den sicilianska operan Norma, också ett mästerstycke. Vi lånar igen Markus Aulayas recept men pimpar det lite.


Finhacka 1 schalottenlök och 1/2 solovitlök. Häll en burk Mutti pelati (hela skalade tomater) i en skål och klipp i mindre bitar. Grovhacka en näve färsk basilika. Grovriv 2 dl Reggiano parmesan, lägg 1/2 burk Ricotta i en skål och strö över lite salt och och svartpeppar.


Skala ränder på en aubergine och skär i ca 1,5 cm bitar. Häll ca 1 dl olivolja i en medelvarm stekpanna, lägg i auberginebitarna, salta och stek under omrörning tills mesta vattnet dunstat, det tar ca 20-25 min beroende hur mjuk auberginen är.


Tillsätt 1 msk tomatpuré och bryn purén. Häll i lökbitarna och stek till auberginen blivit lätt brynt. 


Tillsätt tomaterna, 2 msk kapris, lite honung, röd balsamvinäger och chiliflingor och rör om, låt puttra i ca 10 min. Smaka av med salt, peppar och honung.


Koka ca 300 g pasta dente i 3 liter vatten och 1,5 msk salt, tex  Mezze Maniche, Tortiglioni edyl, spar lite vatten.


Häll i pastan och basilikan, rör om noga så att sås fyller rören och låt puttra några minuter, spä med pastavattnet om det behövs.


Servera Norma på tallrikar och toppa med Ricotta och parmesan, njut och minns Siciliens vin och sol.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar