En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

tisdag 3 oktober 2023

BISTRO GULDS HÄRLIGA CHEVRESALLAD

Här vårt försök att härma en extra god lunchsallad, till två.


Halvera 1 hjärtssallad och lägg i kallt vatten tillsammans med 8 stora rädisor i ca 30 min, torka torrt. Skär rädisorna i kvartsbitar.


Skär ur kärnorna i 14 Fontana kalamataoliver.


Skär bort kanterna på 1 stor skiva råglevain, gör 1,5 cm stora krutonger, blanda med lite olivolja och 1 riven vitlöksklyfta, strö över lite flingsalt . Lägg på ugnspapper på en plåt. Rosta i ugnen på 225 gr i ca 5-7 min, de ska fortfarande vara mjuka.


Skala en fin 1/4 gurka och skölj 4 små plommontomater, skär dem i fina kvartsbitar. Halvera 8 stora kapris utan skaft. Hacka några kvistar färsk oregano.


Gör en citronette genom att riva skalet och finhacka köttet på 1/2 citron, lägg i en stavmixerskål, blanda i 1 msk honung. Starta stavmixern och häll långsamt i 1 dl olivolja tills det blir en emulsion, smaksätt med lite flingsalt. Eller fuska och smaksätt 1 dl Hellman majonäs med lite riven citronzest och citronjuice. 


Sätt ugnsgrillen på max och ungsbaka en liten rund chevre tills den får fin färg. Samtidigt, olja och lättsalta hjärtsalladen och grilla i ugnen och tills den fått lite färg, skär i grova bitar.


Blanda sallad, gurka, tomater, rädisor med citronetten och lägg upp i två salladstallrikar. 


Halvera chevren och lägg på salladen, toppa med oliver, kapris, krutonger och den hackade oreganon. 


Njut och minns Harrys konst.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar