En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

söndag 29 oktober 2023

BRASILIANSK STROGANOFF MED RIS OCH SAMBA

Skölj noga 2 dl basmatiris och låt det ligga i vatten 30 min, häll av. Finhacka eller grovriv 1/2 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Häll av en liten burk majs.

Värm rapsolja till medeltemp, lägg i lökhacket och mjukstek några minuter. Lägg i riset och fräs så det blir lite brunt. Häll på 4 dl kycklingbuljong och majsen. Rör om och låt puttra i ca 10 min med lock, (häll av ev vatten) låt stå med lock ca 10 min, lyft av locket och låt riset ånga av, rör försiktigt tills riset är fluffigt och utan klumpar.


Finhacka 1/2 gul lök och 2 vitlöksklyftor, mjukstek i olja, häll över i en skål. Skär en näve bruna champinjoner i snygga bitar, bryn i olja tills lätt karamelliserade, lägg i skålen. Skär 200 g mört kött eller hjortskav i lika stora bitar som champinjonerna, bryn ordentligt. Lägg allt tillsammans i pannan, smaksätt med 2 msk vardera tomatpure och chilisås, 1 msk japansk soja, 1 tsk vardera senap och Worcestershiresås, blanda ordentligt. Blanda i ca 2,5 dl créme fraîche och smaksätt med svartpeppar och salt. Låt puttra ca 5 min tills köttet är kokt, servera till riset, njut och lyssna till brasiliansk samba och bossa nova.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar