En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

lördag 14 oktober 2023

VINTAGE KÄK - SKOMAKARLÅDA

Under de tidiga yrkesåren var det ofta en tradition på jobbet att på fredagar firar man helg med en lunch med planka eller skomakarlåda och pilsner. Det finns ingen säker källa som förklarar varifrån maträtten fått sitt namn, men en (dålig?) teori är att köttet ser ut som en skosula och att fläsket ovanpå liknar de piggar som skomakaren använde i sitt yrke


Vi valde ett klassiskt recept av Myllymäki för vårt första försök, det blev rysligt gott.


Börja med rödvinssåsen, skiva en gul lök tunt och stek mjuk i matolja. Lägg i lite bitar bacon, några kvistar timjan och 2 dl rödvin, reducera till hälften. Häll i 3 dl stark kalvfond, låt sedan såsen koka ner till hälften på låg värme. Sila av, red med Maizena, smaksätt med salt och svartpeppar, håll varm.


Koka 500 g potatis mjuk i saltat vatten, stompa den och blanda med 100 g smör, mjölk och créme fraîche medan potatisen är varm. Vispa upp till ett fluffigt potatismos, smaksätt med salt och svartpeppar, håll varm.


Skär 150 g bacon till bitar och strimla den vita delen av en halv purjolök fint.


Salta och peppra 2 biffar/2 bitar oxfile, stek i het panna med olja och smör, cirka 2-4 minuter per sida, låt köttet vila.


Stek baconbitarna krispiga, häll av lite fett, lägg i purjolöken tills den är lätt brynt.


Montera på tallrikar, potatismos i botten, fortsätt med köttbiten, toppa med sås, stekt sidfläsk och purjolök och lite timjanblad.


Mumsa. Här Myllymäkis video.


https://youtu.be/dJqjr4t_uRI?si=0XKu-JIC8JjIjC7h





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar