En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

måndag 9 oktober 2023

NATTBAKAD HÖGREV OCH POTATIS- OCH FÄNKÅLSMOS

Gamla restaurang Sjöpiren excellerade ofta med nattbakad högrev, otroligt smakrikt och mört. Det inspirerade oss till en delikat höstlig söndagsmiddag.

Dela 1 kg högrev på längden, gnid in med salt och svartpeppar och lägg i en ugnsfast gryta.

Skala och skär i mire pois, dvs ca 1x1 cm bitar, 1/2 purjo, 1 gul lök, 1 stor morot, 1 palsternacka och 1 sellerikvist. Lägg alla grönsaker i grytan, fyll på med hälften vardera smakrikt rödvin och kalvbuljong så att det precis täcker minst 2/3 av köttet. Lägg i 2 lagerblad och 2 kvistar timjan. Lägg på locket och ställ in i ugnen på 90-100 gr och tillaga ca 12 timmar.

När köttet är klart lyft ur det ur grytan och låt det vila minst 2 tim (eller till nästa dag), sila och spar buljongen. 

Reducera buljongen till ca hälften, blanda i ca 2-3 dl créme fraîche, tillsätt 1-2 msk maizena, smaksätt med lite Worcestershiresås, japansk soja, svartpeppar, socker och fin röd balsamvinäger.

Skala 0,5 kg fast potatis och skär i ca 2 cm bitar, rensa 1 stor fänkål skär i ca 1 cm bitar. Koka mjukt i grönsaksbuljong, häll av men spar lite buljong. Ta ur fänkålen och mixa slät, stompa potatisen ganska slät, späd vid behov med buljongen, blanda potatis och fänkål, tillsätt 2-3 msk smör, smaka upp med lite salt.

Skala och skär i 5 cm kvartsstavar 4 morötter, koka så de blir lite mjuka, spola av med kallvatten låt torka. Fräs i smör, smaksätt med salt, honung, citron och lite chiliflingor.

Skär upp köttet i 1,5 cm skivor, lägg bredvid morötterna och servera med mos och sås. God helg.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar