En vanlig kokbok

Det här är min digitala kokbok, där jag antecknar mina bästa recept m.m. Det är ingen matblogg, eller receptsamling. Du får gärna låna mina recept, men inga garantier att maten gillas. Vh/Ingemar

söndag 8 december 2019

DEN PERFEKTA QUESADILLAS

Vår favvo bland matskribenter är Guardians Felicity Cloake, som grundligt provlagar och provsmakar recept från kända krogar och kockar varefter hon lämnar sina slutsatser i en kolumn som kallas ”How to cook the perfect...”.


Därifrån kommer flera av våra recept, och även hur göra perfekta Quesedillas, den berömda tex-mex rätten.

Gör en tomatsalsa. Finhacka en halv gul lök och låt stå i kokhett vatten ca fem minuter, häll av. Blanda löken med 15 körsbärstomater skurna i småbitar. Häll i ca 1 dl passata, 1 msk vardera chilisås och röd balsamvinäger. Krydda och smaka av med salt och lite chiliflingor. Toppa med hackad färsk koriander.

Skär en rejäl sallad av vitkål eller romansallad, blanda med en skvätt olivolja, vit balsamvinäger, salt, nypa oregano och en aning svartpeppar.

Grovriv och blanda en mozzarella med lika mycket riven Tomme de Basque. Skär i fina strimlor 1,5 dl smakrik rökt skinka.

Värm rapsolja i en stekpanna, lägg i små majstortillas, lägg på ost och skinka i mitten. När osten börjar smälta, vik ihop Quesadillasen och stek lätt brun. Servera direkt med salsa och sallad.


SICILIANSK CAPONATA

Många blir chockade över hur en hög med grönsaker och kryddor kan förvandlas till en så här galet god röra. Caponata har nog arabiska rötter och kan användas på hundra olika sätt, den är godast dagen efter och i rumstemperatur. Allra bäst smakar den på rostad levain toppad med ost, till pasta eller stekt rimmad torskrygg. Vårt recept kommer återigen från Ottolenghi, men med några små ändringar.

Skala och skär en aubergine i 2,5 cm kuber och en zucchini i 1 cm tjocka kvartsskivor. Värm 0,5 dl rapsolja och 0,5 dl olivolja i en sautepanna som har lock, fritera först auberginen gyllenbruna och vänd bitarna då och då, ca 7 minuter. Flytta bitarna med en hålslev till ett durkslag så överskottsoljan rinner av. Fritera sedan zucchinibitarna gyllenbruna, flytta dem till durkslaget. Efter en stund lägg bitarna på hushållspapper och salta försiktigt.

Auberginen suger massor av olja vid friteringen. Vill man minska på fettet kan man rosta kuberna i stekpannan eller i ugnen på 200 gr i ca 30 min. Pensla kuberna försiktigt med rapsolja och vänd dem så alla sidor blir gyllenbruna. Stek övriga grönsaker i lagom mängd raps- och olivolja.

Skär den mjuka delen av 2 selleristjälkar snett i 2 cm bitar och grovhacka 2 små rödlökar och stek i 7 minuter. Skär  en liten röd paprika i 2 cm bitar, lägg i och mjukfräs i ytterligare 2 minuter. Skär 20 körsbärstomater i halvor och lägg i, tillsätt 2 msk tomatpure (eller använd en burk småtomater). 

Tillsätt 2 msk röd balsamvinäger, rör om och lått puttra några minuter. Blanda i 0,5 dl vardera medelstor kapris och grovhackade Halkidiki oliver, strö i 1,5 tsk brunt socker. Krydda med salt och en liten nypa chiliflingor. 

Lägg i auberginen och zucchinin, blanda väl och tillsätt ca 1 dl hett vatten, lägg på locket och koka försiktigt i ca 10 min. 

Ta av pannan, lägg i 0,5 dl russin, smaka av med salt, socker och svartpeppar, blanda och låt svalna till rumstemperatur. Tillsätt 2 msk citronsaft, smaka av igen och toppa med 4 tsk finhackad storbladig persilja.



måndag 2 december 2019

KRÄMIG ITALIENSK KYCKLINGGRATIN

Vi har pimpat Tarek Taylors recept en smula.
Värm ugnen till 200 grader, varmluft 180 gr. Finriv ca 3 hg smakrik ost, tex Prästost, Herrgård, Comte etc.

Putsa och skär ca 7 hg kycklinglårfilé, gärna eko, i mindre bitar och bryn några bitar i taget i olja på  medelvärme tills de fått fin färg och lägg i smord ugnsform, salta och svartpeppra. Bryn ett pkt baconbitar och lägg på hushållspapper. 

Koka 3 hg Papardelle i rikligt med vatten,

Finhacka en schalottenlök, två vitlöksklyftor och 20 blandade småtomater i små bitar och bryn försiktigt i ca 3 min, krydda med salt, 1 tsk vardera hackad färsk/torkad timjan och oregano, lägg i en liten nypa chiliflingor. Tillsätt ca 4 dl crème fraîche, 2 msk kycklingfond, baconbitarna och låt det sjuda några minuter. Smaka av med kycklingfond, en msk senap, en skvätt röd balsamvinäger och sweet chilisås.

Häll såsen på kycklingen och strö över rivosten. Gratinera tills osten fått färg, ca 15-20 minuter. Före servering pimpa med grovhackad basilika och tunna skivor blandade småtomater och Halkidiki oliver. Njut tillsammans med Papardello och en fin grönsallad.



söndag 1 december 2019

GRYM RISOTTO MED KARL JOHAN

Trixet med risotto är att alltid servera den nygjord, att hålla buljongen puttrande, att röra mest hela tiden, att inte koka för länge och att avsluta med smör och ordentlig omrörning, sk mantecara,ca 3 min, helst med en risottoslev sk girariso.

Den godaste risotton vi gjort utgår från Picards frysta Karl johan, som besynnerligt nog smakar betydligt bättre är svamparna vi hittar i våra skogar.
Gör 7 dl smakrik buljong kyckling/hönsbuljong. Stek 2,5 hg tärnad Karl johan (kantarell) i smör så svampen blir lätt karamelliserad, salta och svartpeppra. 

Finhacka och mjukfräs i rapsolja och smör 1 schalottenlök och 1/2 solovitlök. Skölj 2 dl Carnaloriris, häll i rör om och fräs några minuter. Tillsätt några dl buljong och koka upp, låt buljongen småputtra så den alltid är varm. Tillsätt buljongen lite i taget och koka försiktigt i ca 20 minuter, rör om ofta, risotton ska nästan rinna och riset ha en liten kärna. Häll i hälften av de stekta svamparna och 1,5 dl vitt vin, helst torrt neutralt italienskt vin, när det är ca 5 minuter kvar.

Före serveringen rör i 50 g rumsvarmt smör i bitar och sedan 1,5 dl finriven Reggiano parmesan, smaka av med fond, salt och ev svartpeppar. Toppa med resten av den stekta svampen och hyvlad parmesan.


SLOPPY JOE GUISEPPE PIZZA

Det är världens mest sålda pizza genom bl.a. Pizza express enorma försäljning. Sloppy Joe var från början en matmacka som såldes i New York av invandrare från Östeuropa. Vem som gjorde pizzan vet nog ingen, kanske var det Guiseppe. Här vårt recept.
Stek 400 g fläskfärs i olja tills lätt karamelliserad. Finhacka och blanda i en scharlottenlök, en vitlöksklyfta och en halv chili. Låt puttra i fem min. Lägg i 4 hg körsbärstomater i småbitar. Lägg på ett lock puttra ca 20 min tills såsen är riktigt tjock, häll av vätska om det behövs. Smaksätt med salt, svartpeppar, rökt paprikapulver och rökig barbequesås (eller Sloppy Joes sås om man har). Det ska smaka Sloppy. 

Riv en mozzarella grovt och blanda med lika mycket Saint Agur blåost. Skiva tunt en rödlök och en grön paprika.

Halvera en färdig pizzadeg, helst surdeg, och kavla ut till samma storlek som stekpannan. När stekpannan är medelvarm, lägg i lite olja och pizzan och grädda 3-4 min tills lätt brun på undersidan. Vänd den och stek ca 2 min, lägg på hälften av färsen, löken, paprikan och toppa med osten. Lägg på ett lock och grädda tills osten smält. Ät genast. Önskas mer, gör en pizza till.

lördag 23 november 2019

THAI WOKSÅS

Från Thailaans hemsida har vi hämtat recept på grundsås till wok. Vi har sedan lagt till våra favoriter.

1 tsk Red Curry Paste
1 msk fisksås
1 msk ostronsås
1 msk svampsoja
1 msk Maggie
1 msk Sweet chili sause
1/2 msk sesamolja
1/2 msk finriven ingefära

Det ska smaka rejält men ingen smak ska ta över.


Blandas noga och tillsätts woken strax före servering.

tisdag 19 november 2019

60-TALETS PARADRÄTT

Många mammor bjöd familjen på fin festmat på helgen under 60-talet, min också. Hemma fick vi champinjongratinerad fläskfile med ugnsrostad potatis. Provad på barn och barnbarn fick den mer än godkänd.

Sätt ugnen på 225 gr.

Skär ca 600 g fläskfile, helst eko, i 3 cm skivor, tryck till skivorna så de blir ca 1 cm tjocka. Bryn dem rejält några i taget i smör och rapsolja i ganska hög värme. Salta och svartpeppra, lägg i smord ugnsform.

Skär 300 g skogschampinjoner och stek i smör så de blir nästan karamelliserade. Häll på ca 3 dl creme fraiche och rör ut med 2 rivna vitlöksklyftor och en msk dijonsenap (helst Reine dijon), låt puttra några minuter och smaksätt med kalvfond, svartpeppar, salt och lite vit balsamvinäger.

Häll över fäskfilen och toppa med 100 g riven lagrad herrgård, laga i ugn ca 20 min tills osten fått fin färg.






KLASSISK FRANSK SALLADSDRESSING

Blanda 1 dl vitvinsvinäger/äppelcidervinäger och en halv dl vatten med 2 tsk dijonsenap Reine de Dijon. Rör försiktigt ned 4 dl fin olivolja, lite i sänder, dressingen ska bli "halvtjock".

Krydda försiktigt med salt och svartpeppar och blanda ned en en tsk färsk finhackad dragon eller smula ned 1/2 tsk torkad dragon. Häll dressingen i tex en dressingflaska av plast med pip.

Skaka flaskan och häll på salladen och blanda noga.

En god italiensk salladsdressing gör vi genom att blanda samma mängd vinäger, vatten och olja och smaksätta med 1 msk fint riven lagrad pecorino romano, 1 tsk vardera torkad dragon, oregano, paprikapulver, vitlökspulver, lökpulver och salt, smaka upp med lite honung.

En variant med röd balsanvinäger. 1/4 cup är 0,6 dl.




fredag 15 november 2019

HUR MAN KARAMELLISERAR LÖK

Det är svårare än man tror att göra god karamelliserad lök. Vi har inspirerats av Marcus Samuelssons recept.

Skär några stora lökar, gula och/eller röda, i tunna skivor med den skarpaste kniven. Om du får tårar i ögonen när du skär löken, ta det inte som ett tecken av svaghet, stick ut tungan.

Hetta upp en stor tung stekpanna eller kastrull på medelhög värme, tillsätt sedan olja och/eller smör.

När pannan är varm lägg i lökskivorna, sänk värmen något och låt steka i 15 minuter utan att röra alls (inte ens titta på dem). Sedan vänd lökskivorna med hjälp av en bred spatel. stek i ytterligare 15 minuter utan att röra.

När de flesta av lökstrimlorna är djupt gyllenbruna, rör löken och sänk värme till lägsta inställningen och fortsätta att steka under omrörning då och då tills alla lökstrimlor är mörkbruna och helt karamelliserade, i upp till ytterligare15 minuter. Smaksätt med salt, lite svartpeppar, en nypa socker och kanske en liten skvätt vit balsamvinäger.


Vi äter gärna löken till hamburgare, stekt rimmat fläsk och biff Rydberg.


söndag 10 november 2019

HÄLSODESSERT

Om man blandar några äkta nyttigheter blir det syndfri njutning. Här ett recept som mixar Ottolenghi med Ica, till 4 sugna.

Lägg 16 frysta körsbär i lite amarone och honung så de tinar.

Blanda 6 dl grekisk yoghurt med en tsk vaniljsocker och zest från en halv citron.

Grovhacka 2 dl valnötter och blanda med 2 dl god granola, rosta snabbt i varm stekpanna. Låt svalna.

Lägg ca en dl yoghurt i botten av vardera 4 dessertskålar, sedan 4 körsbär med liten vin, sen granola/nötter med lite honung, lägg sedan i resten av yoghurten, toppa med 3 björnbär eller blåbär, honung och riven vit choklad.

Ställ skålarna i kylen så de blir kalla.

onsdag 6 november 2019

OTTOLENGHIS VINTERSOPPOR

Englands och Guardians favoritkock excellerar i spännande sopprecept. Nästan alla erkänner den magiska värmen och smaken av en kycklingsoppa en vinterdag. Vi har förenklat receptet något, för fyra hungriga.

Bryn ca 5-6 hg kycklinglårfileer, gärna majskyckling, I smör och olja, salta och svartpeppra och bräsera i kycklingbuljong under lock några minuter tills nästan genomstekta. Låt svalna.

Bryn ett litet paket rökt panchetta i en stor non stick gryta. Grovhacka 2 gula lökar, 2 medelstora morötter, 3 sellerikvistar, 10 hela vitlöksklyftor och en halv finhackad chili och mjukstek i lite olivolja i 4 minuter tillsammans med panchettan. 

Lägg i 1,5 tsk finhackad färsk timjan, 3 lagerblad, 1 msk tomatpure och en bit kant från parmesanosten, låt puttra några minuter. Häll i en burk körsbärstomater, reducera några minuter. Tillsätt 1,7 liter smakrik kycklingbuljong och koka försiktigt i 10 minuter.

Lägg i 180 g papardelle pasta i mindre bitar och koka till nästan klart. Skiva kycklingbitarna fint och koka i några minuter. Ta ur lagerblad och ostkant. Häll i en burk sköljda borlottibönor och värm. Spä vid behov med hett vatten. Smaka upp med kycklingfond, en skvätt röd balsamvinäger, salt och svartpeppar. 

Toppa med 60 g finriven reggiano parmesan och 15 g finhackade basilikablad. Servera med extra riven parmesan, levain bröd och goda ostar. soppa




söndag 3 november 2019

PIZZADEGENS MYSTERIER

Efter att länge överlevt med färdig pizzadeg som smakar sisådär är det dags att anträda den mödosamma resan till kunskapen om hur man gör egen deg. Egentligen är det meningslöst för alla nördar hävdar att man inte kan göra pizza i en vanlig ugn, det är inte tillräckligt varmt. Men det kan ju bli bättre än köpedegen. 

Efter att ha studerat ett 50-tal hemsidor om bästa ”pizza dough” kan vi konstatera att alla hävdar sin eget recepts överlägsenhet, med vanligt mjöl, manitoba cream, 00 mjöl, fullkornsmjöl, kort jäsning, 4 timmars jäsning, ett dygns kalljäsning, surdeg, olivolja eller inte, färskjäst eller torrt osv.  

Den enda som gått tillväga med respekt för att testa sig fram är Felicity Cloake i Guardian. Hon berättar om hur hon provat olika pizzakungars recept, men ofta inte gillat resultatet. Efter många prov rekommenderar hon detta recept, som vi gillar.



500g pizza flour (or half 00 flour and half strong white flour)
10g fresh yeast (or 7g instant dried, made up as on packet)
½ tsp sugar
320ml warm water
1 tsp salt
Your chosen toppings
Olive oil and semolina flour, to serve

1. Mash together the yeast and sugar and leave for 1 minute. Stir into the water, then add to the flour and mix in a food processor on the lowest speed for about 4 minutes, until it comes together into a soft dough. Add the salt and then turn the speed up slightly and mix for another 4 minutes. Alternatively, mix them together with a wooden spoon, then turn the dough out on to a work surface, add the salt, and knead for 10 minutes.

2. Put the dough into a large, lightly oiled bowl, and turn over to coat. Cover with a damp cloth, or cling film, and leave in a warm place for four hours.

3. Divide the dough into satsuma-sized pieces and roll into balls on the worksurface using the palm of your hand. Put on a lightly-oiled baking tray, cover and store somewhere cool until you're ready to cook (if you don't want to use it all, the dough should keep at this point for about a fortnight if properly sealed, but don't divide it up until you're going to use it).

4. Turn the oven to its highest setting, and add your seasoned (a new stone should come with seasoning instructions) pizza stone, terracotta or heavy baking tray. Allow to heat for about an hour to make sure there are absolutely no cold spots.

5. Dust a worksurface with a little flour and put a ball of dough on to it. Flatten it using your hand, then knock the air out of it with your fingertips. Lift it up on to your fingertips and rotate it, stretching it out as you go until it's as thin as possible, leaving a thicker ring of dough around the edges. Vi använder kavel och smörpapper under.

6. Slide on to a rimless baking tray or pizza paddle dusted with semolina, and, working as quickly as possible, add the toppings and a drizzle of olive oil. Slide on to the hot surface and cook for about 8 minutes, keeping an eye on them, until crisp and golden. Devour immediately.

Blir det kvar något till dagen efter finns ett perfekt sätt att återuppliva pizza. Värm stekpannan till medel, lägg i pizzan och lägg locket på. Pizzan är klar när osten börjar smälta.


SALTSJÖ PIRS KIKÄRTSGRYTA

Ofta är Sjöpirens i Nackas vegetariska alternativ den godaste lunchen. Här vårt försök att härma dagens rätt.

Grovhacka två gula lökar, en fänkål, 3 vitlöksklyftor, 2 morötter, 4 skogschampinjoner, en halv zucchini och fräs i olivolja. Tillsätt en burk Mutti körsbärstomater, en skvätt vatten, saften av en halv citron, en tärning grönsaksbuljong, 1 msk tomatpure, lite salt och torkad oregano, och låt puttra i ca 20 min. 

Häll i en burk sköljda kikärter, värm och smaka upp med grönsaksfond, salt, chiliflingor, paprikapulver och en skvätt röd balsamvinäger. Topp med hackad persilja och aioli och servera till fisk, kött eller som vegetariskt måltid.


onsdag 21 augusti 2019

CAJUN PORK DIRTY RICE

Dirty rice kommer från södra Lousiana och den smutsiga färgen kommer från användningen av kycklinglever och kryddor. I vårt recept är levern utbytt till fläskfärs, bacon och leverpastej.

Bryn 3 dl rött eller svart ris i lite smör, tillsätt smakrik hönsbuljong, några lagerbärsblad, lite salt, koka enligt anvisningarna. Häll av och ånga av.

Det är numera svårt att få tag på färdig cajunkrydda, vilket tyder på att cajunmat inte längre är särskilt populär. Gör en egen kryddblandning av 1 msk vitlökspulver, 1 msk lökpulver, 2 tsk grovmald svartpeppar, 1-2 tsk cayennepeppar (efter smak), 2 tsk paprikapulver, 2 tsk torkad timjan, 1 tsk spiskummin och 1 tsk torkad oregano.

Bryn 1 pkt baconbitar, tillsätt sedan 500 g fläskfärs och bryn till karamelisering. Lägg i lite  småbitar av leverpastej. Krydda med 1-2 msk cajunkrydda, smaka upp med salt, det ska smaka rejält med lite hetta. Häll färsen i en bunke.

Finhacka och mjukstek i smör en gul kök, 3 vitlöksklyftor, 2 stjälkar selleri, en röd paprika, en halv chili, en halv fänkål och en liten sötpotatis. Salta och svartpeppra till lagom smak.

Blanda färs och grönsaker, smaka upp med ev. salt och svartpeppar. Blanda ned det i riset. Smaka av igen. Servera med sallad och citronklyftor.


Man kan också göra en roux av smör och vetemjöl i grytan, innan man tillsätter fäsk och grönsaker.

POKE BOWL SOM VI GÖR

Man kan äta Poke Bowl även om det är överhypat, för det är gott, fräscht och nyttigt. Till två hungriga.

Tvätta och vattenlägg ca 2,5 dl sushiris, koka enligt anvisning och smaksätt med lite socker, salt och risvinäger. Låt ånga av och svalna.

Tina 2 dl sojabönor.

Gör en dressing 1 msk sesamolja, 1 msk rapsolja, 2 msk japansk soja, en riven vitlök, 1 tsk riven ingefära och lite chiliflakes.

Gör srirachamajjo med 1 dl vardera majonäs och creme frache, smaka upp försiktigt med salt och sriracha chili sås.

Finstrimla 3 dl röd spetskål, pickla med saften av en lime, 1 msk honung och lite salt, låt vila kallt i minst 10 min.

Skiva grönsakerna, som salladslök, avokado, cashewnötter, gurka, mango etc.

Lägg upp riset i skålarna, bred på chilimajjo, montera sedan grönsakerna vackert.

Sota två skivor snustorr tonfisk i het panna max 1 min per sida. Salta försiktigt. Skär i tunna skivor och lägg överst i skålen. Häll på sojasåsen och rostade sesamfrön.






tisdag 6 augusti 2019

GAMBAS PIRI PIRI OJOJ

Finhacka och mjukstek i stekpannan i olivolja en liten morot, 3 bruna champinjoner, 2 vit färsklök, 2 msk konserverad paprika, 2 vitlöksklyftor, 1 cm ingefära och en halv chili. Häll sedan i ca 1 dl olja och värm.

Skala och fräs 1-2 minuter i den varma oljeröran 0,5 kg råa Gambas tills de nästan är rosa, ta av pannan och smaka upp med saft från en halv citron, litet fiskfond, en slurk japansk soja, en skvätt röd balsamvinäger och ketchup,1 tsk rökt paprikapulver, försiktigt med torkad piri piri eller chilipasta. Rör i 2 dl crème lättfraiche och värm försiktigt. Toppa med 1 dl hackad persilja och basilika. Det ska smaka syrligt, sött, salt och lite hett.


Ät omedelbart till råris, camargue rödris eller linguine.

torsdag 23 maj 2019

GRILLAD ENTRECOTE MED CITRON- OCH PERSILJESMÖR

Vi köpte en 4 cm tjock lyxentrecote hos Köttboden i Trollbäcken, oljade, saltade och pepprade och grillade på hög värme i ca 4 min per sida.

När den vilade blandade vi 3 msk finklippt persilja, cest från en halv citron med 100 g smör.

Vi skivade entrecoten och la på smöret. Vilken köttnjutning.

fredag 19 april 2019

VÅR KOKBOK 1969

Janssons frestelse är en gratäng av svenskt ursprung, gjord på potatis, lök och ansjovis. Den finns beskriven 1928 och kan ha namngetts efter en populär biograffilm. Även den matglade operasångaren Per Janzon kan ha inspirerat till namnet. Många Janssons gillar inte att en frestelse uppkallats efter dem, hemma hos oss är den omdöpt till anjovislåda. Konsums klassiska kokbok från 60-talet har format hur många av oss seniorer lagar husmanskost. Här är receptet. Ugnen på 200-225 gr.




Janssonen blir extragod om man först mjuksteker löken i smör och skär anjovisen i mindre bitar.

måndag 18 mars 2019

MUSTIG MINESTRONE

I ungomen åt man Minestrone pulversoppa, tunn och smaklös. I Guardian finns flera recept på denna rätt som är fyllda med grönsaker och smak. Soppan kan varieras oändligt.

Fräs ett paket rökt panchetta i en rejäl nonstick gryta. Hacka, lägg i och mjukfräs med lite olivolja 2 gula lökar, 3 vitlöksklyftor, 2 sellerikvistar, 2 morötter, 1 liten röd paprika, 2 potatisar, den vita delen av en purjo och 5 dl hackad svartkål (annat som passar är rödlök, grönkål, färsk spenat, fänkål m.m.).

Tillsätt en burk körsbärstomater, 2 lagerblad, 2 dl risone och 1,5 liter smakrik kycklingbuljong, koka i 10 min. Tillsätt en liten hackad zucchini, 1 msk fryst hackad persilja, 1 tsk oregano, koka ytterligare 5 min.

När grönsakerna är kokta dente häll i en burk sköljda borlottibönor.  Spä ev. med mer buljong. Smaka upp med kycklingfond, salt, svartpeppar och en skvätt vit balsamvinäger. Toppa med grovriven Reggiano parmesan, servera med surdegslevain.

Vill man ha en mer matig soppa tillsätt stekta skivor smakrik chorizo korv.





fredag 15 mars 2019

WASAHOFS DELIKATA GRATINERADE OSTRON

Den anrika bistron på Dalagatan har bjudit på skaldjur i över 100 år. Vi blev dock besvikna på deras Moules Marinières och moules med bacon och tomat, kvaliteten ligger långt efter vad bykrogarna bjuder på i Frankrike. Men deras gratinerade ostron är fantastiska. Som tur finns receptet i tidningen Mitti Vasastan. Här är det anpassat till ett dussin ostron no 3.

Gör en örtkräm, lägg i mixern 200 g spenatblad, bladen från en kruka basilika, 20 g bladpersilja, 2 hackade vitlöksklyftor, 1 msk socker, 2 dl riven comteost, 3 dl blandad raps- och olivolja, 2 dl ströbröd. Mixa och smaksätt med salt och svartpeppar.

Öppna ostronen och lägg i en ugnsäkerform i ugnen på 175 grader i 8 minuter, använd grillfunktionen. Ta ur ostronen och häll ut den överflödiga vätskan som samlats i skalet.

Smeta på örtkrämen, strö på ytterligare 2 dl riven comte för att få det mer krispigt, ställ in i ugnen igen i 10 minuter. Servera med citronklyftor.


söndag 10 mars 2019

MAN KAN ÄTA ENDIVER

Vi har aldrig gillat endiver, i Paris fick man dem jämt, rå i sallad, bräserade eller helstekta i ugn. Men nyss bjöd en arbetskamrat från åren i Paris på lunch, och oops, endiverna var riktigt goda utan den hemska beskan.

När vi letade efter recept hittade vi (som ofta) ett spännande från Myllymäki. Det här blev riktigt gott.

Snitta två ankbröst på skinnsidan och stek dem frasiga på skinnet i medelvarm panna och krydda med salt och svartpeppar.Stek färdigt i ugn 125 grader till en innertemperatur av 56 grader.

Bryn bladen av två endiver i rikligt med smör. Häll 1 dl råsocker i stekpannan och karamellisera.
Tillsätt några skvättar vitt vin/vit balsamvinäger och kalvfond samt en nypa timjan.

Bräsera tills endivbladen börjar mjukna, tillsätt 1 dl havtorn, kanske något vatten och låt koka tills endiven är mjuk.

Tag upp endivbladen och reducera eventuellt ned såsen till god smak. Smaka av såsen med salt och eventuellt mer socker. Skiva ankbrösten och häll över endiver, havtorn och såsen. Servera med t.ex. rött ris.

lördag 16 februari 2019

GREASY SPOONS HALLOUMI STACK

Det är en enkel och smarrig lunch.

Olja och ugnsbaka 16 småtomater i 200 gr ca 15-20 min, låt svalna och smaksätt med lite röd balsamvinäger och salt.

Gör en snabb chimichurry på 2 dl finskivad persilja, en riven vitlöksklyfta, 0,5 dl citronjuice, 0,5 tsk chiliflakes, 1 dl olivolja och lite salt och blanda noga.

Sautera lätt en rejäl näve babyspenat i olivolja och smaka upp med salt och svartpeppar.

Stek i olivolja några kantfria surdegsskivor och halloumi skivor. 


Montera stacken med spenat, tomater och toppa med halloumi. Häll över lite av chimichurry såsen.

lördag 9 februari 2019

VÅR GODASTE LASAGNE

Trixen med att göra extra god lasagne är 1) Köttfärssåsen 2) Bechamelsåsen 3) Rivosten.

Som vanligt har vi mixat bra recept till det bästa, bl.a. från Morberg och Bloggen Uplifting.

Bryn i rapsolja 500 g högrevsfärs och 500 g fläskfärs var för sig så det blir lätt karamelliserat. Häll i en gryta och krydda med salt och svartpeppar.

Hacka och bryn i rapsolja 3 gula lökar, 4 vitlöksklyftor, 1 selleristjälk, 6 bruna champinjoner (ännu bättre, karljohan) och 150 g tärnad bacon så det blir lätt karamelliserat, krydda med salt och peppar, häll i grytan.




Tillsätt 2 burkar Mutti krossade tomater och en halv burk vatten, 6 msk tomatpure, 4 msk kalvfond, 4 msk japansk soja, 3 msk rökt barbecue sås, 4 msk röd balsamvinäger, 1 msk torkad timjan, tre lagerblad och 2 msk socker. Koka upp, rör om och sjud ca 1 tmme. Smaka upp med salt, fond och balsamvinäger. Såsen ska vara fyllig, mustig, söt, syrlig och jävligt god.

Smält 100 g smör i en teflonkastrull, när det är lätt brynt, rör i drygt 1 dl vetemjöl (gärna 00 mjöl). Låt röran puttra under omröring på 75 % av maxvärme 5-6 min tills det luktar nötigt. Sänk till 50 % värme och häll i ca 8 dl ljummen 3 % mjölk och 2 dl creme fraiche pö om pö under omröring. Smaka upp med salt och svartpeppar, vispa i 2 äggulor (det är gott att också vispa i 2 dl riven fin parmesan). Såsen ska vara trögflytande men flytande.

Smörj en stor ugnsform, häll i lite bechamel i botten, lägg i färska lasagneplattor, sedan köttfärssås, varva sedan bechamel, plattor och köttfärssås. Lägg plattor överst, täck med bechamel och toppa med 300 g riven västerbottenost.

Laga i 200 gr i ugnen i ca 30 min tills osten fått färg. Låt vila 20 min innan lasagnen avnjutes med sallad och italienskt vin. Vi lovar, det kan inte bli godare,


torsdag 7 februari 2019

NANCYS CHOPPED SALLAD

Nancy är kockan i LA som blivit berömd för en sallad. Vi använder detta recept:

https://www.today.com/recipes/nancys-chopped-salad-wbrp44789525

Dressingen är delvis hemligheten, som vi nyttjar till allt möjligt.

2 1⁄2 tablespoons red wine vinegar.
2 tablespoons dried oregano
1 tablespoon fresh lemon juice, plus more to taste
2 garlic cloves, 1 smashed and 1 grated or minced
1 1⁄2 cups extra-virgin olive oil
Salt and black pepper

fredag 1 februari 2019

SKINNBEFRIAD SALSICCIA

Den köpta färska italienska korven är dyr, fet och kommer i tarmpaket som man ofta tar av innan man äter.  Många ägnar pengar och tid för att göra egen korv med diverse dyra maskiner.

Vi har provat att göra skinnfri salsiccia och det funkar riktigt bra. 

Man börjar med att göra en kryddblandning till 1 kg fläskfärs av 2 msk lökpulver, 2 tsk vitlökspulver, 2 msk mortlade fänkålsfrön, (0,5 msk mortlade kumminfrön), 1 msk oregano, 1 msk salvia, 1,5 msk salt, 1 tsk svartpeppar och 1 tsk socker.

Blanda färsen med två ägg och kryddorna, tillsätt litet panko om färsen är för lös. Provstek och smaka av, krydda mer om det behövs.

Forma korvar som är ca 2 cm tjocka och 1,5 dm långa, stek på medelvärme tills genomstekta, ca 70 gr. Servera till pasta och gärna med smakrik tomatsås.


Man kan göra chorizo på samma sätt. Kryddblandningen till 1 kg fläskfärs är 1 msk lökpulver, 2 tsk vitlökspulver, 0,5 tsk cayennepeppar, 1 tsk chiliflingor, 2,5 tsk rökt paprikapulver, 1,5 tsk salt, 1 tsk svartpeppar, 2 krm spiskummin och 1 tsk oregano.

onsdag 30 januari 2019

VEGOGRYTA MED ANAMMA SOJAFÄRS

Vi har läst tester och recept som berömmer Anamma sojafärs och den gillar vi.

Vår gryta är en blandning av recept från Zeinas Kitchen och Landleys.

Skölj och koka 2 dl dinkel i rikligt med vatten utan salt i ca 40 min tills grynen är lagom tuggbara. 

Hacka och mjukstek 6-8 min i olivolja 1 gul och en röd lök, 3 vitlöksklyftor, 2 stjälkar selleri, 8-18 bruna champinjoner, 3 morötter, en halv zucchini och en röd paprika. Tillsätt 2 burkar körsbärstomater och 3 dl stark grönsaksbuljong.

Smaksätt med 1 tsk vardera av rökt paprikapulver och torkad oregano, 1/2 msk ancho chilipulver, salt, peppar, 0,5 tsk strösocker, en skvätt vit balsamvinäger/äppelcidervinäger och chilisås. Låt puttra i 20 min så grönsakerna fortfarande är dente.

Hårdstek 500 gr sojafärs i smör några minuter, smaksätt med rökig barbecue sås, salt, svartpeppar och litet spiskummin och häll i grytan. Blanda ned dinkelgrynen och häll i en burk sköljda svarta bönor. Smaka upp med grönsaksfond, vinäger och chilipulver. Toppa med hackad storbladig persilja, ät och njut klimatvänligare.


tisdag 8 januari 2019

RYSLIGT GOD RIBOLLITA

Soppan ribollita från Toscana är populär tisdagssoppa på vintern. Från recept i Guardian m.fl. har vi fastnat för detta.

Finhacka och förväll i 10 min 1 l finhackad utan själkar grönkål/mangold/svartkål/savoykål och häll av.

Hacka och mjukstek 4-5 min i olivolja 1 rödlök, 1 gul lök, 2 sellerikvistar, 2 morötter, 2 vitlöksklyftor (lite småbitar av röd paprika och squash) och 1 litet pkt rökt panchetta.

Tillsätt kålen och 2 msk tomatpure, en burk körsbärstomater, ca 7 dl vatten, 2 tsk timjan, litet chiliflingor och 2 tärning kyckling/grönsaksbuljong. Sjud försiktigt ca 20 min tills grönsakerna är dentemjuka men inte sönderkokta. 

Häll i 1 burk sköljda cannelonibönor och smaka upp med fond, salt, peppar och en liten skvätt röd balsamvinäger. Spä med vatten vid behov.

Servera med brödkrutonger eller gammalt torra brödbitar och gärna riven parmesan.